Glavni pregovarači Srbije i Kosova naredne nedelje u Briselu

Izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak (u sredini), glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi (desno) i Srbije Petar Petković (levo) u Briselu 23. novembra 2022.

Naredne nedelje će se u Briselu sastati glavni pregovarači Srbije i Kosova, potrvdio je protparol Evropske unije (EU) Peter Stano.

Prema Stanovim rečima, Besnik Bislimi (Bisljimi) iz Prištine i Petar Petković iz Beograda dolaze na poziv evropskog faciltatora kako bi "izneli sve što je dogovoreno u Ohridu i počnu sledeće korake ka implementaciji".

Susret glavnih pregovarača je prvi nakon sastanka u Ohridu, gde su se predsednik Srbije Aleksandra Vučić i premijer Kosova Albin (Aljbin) Kurti dogovorili o primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa.

Njih dvojica su prethodno krajem februara u Briselu prihvatili evropski predlog za normalizaciju odnosa.

Pročitajte i ovo: Pet činjenica za znati nakon dogovora u Ohridu

Da će susret glavnih pregovarača biti prvi korak ka procesu primene svega što je u Ohridu dogovoreno, to je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) prošle nedelje potvrdio i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Vaš browser nepodržava HTML5

Miroslav Lajčak: Obe stranu trebaju primeniti sve članove dogovora iz Ohrida

Peter Stano je naglasio da je Evropska unija već počela sa svojim delom posla koji se odnosi na uključenje dogovora iz Ohrida u poglavlje 35 u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

Takođe je potvrdio da će u budućnosti biti i susreta na najvišem političkom nivou, ali da će Brisel održavanje tih sastanka najaviti kada bude prikladno.