Protest 'Srbija protiv nasilja' u Beogradu i Novom Sadu

- na fotografiji: jedan od transparenata ispred Skupštine Srbije, Beograd, 8. maj.

Protestna šetnja organizovana je, pored Beograda i Novog Sada, u još nekoliko gradova Srbije.

- na fotografiji: veliki broj demonstranata ispred Skupštine Srbije, Beograd, 8. maj.

Osmoro dece i radnik obezbeđenja ubijeni su 3. maja u oružanom napadu 13-godišnjeg učenika u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Šestoro učenika i nastavnica su ranjeni, a napadač je uhapšen. U selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca, napadač je u četvrtak ubio osam osoba i ranio 14.

Potom je nepregledna kolona ljudi krenula u potpunoj tišini od platoa ispred Skupštine Srbije, gde su se okupili, ka zgradi Vlade u centru Beograda, 8. maj.

Oni su se na kratko u tišini zaustavili ispred zgrade Predsedništva Srbije, a potom nastavili šetnju. Ka zgradi Vlade Srbije slivalo se iz različitih pravaca nekoliko kolona, a glavnu su od Skupštine predvodili predstavnici opozicije, Beograd, 8. maj.

Oni su nosili transparent "Srbija protiv nasilja", a kako je najavljeno u pozivu, na protestu nema stranačkih obeležja, Beograd, 8. maj.

- na fotografiji: sa protesta u Beogradu, 8. maj.

Zahtevi su hitno zaustavljanje promovisanja nasilja u medijima i javnom prostoru.

- na fotografiji: sa protesta u Beogradu, 8. maj.

Traži se smena Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje te krše novinarski kodeks.

- na fotografiji: sa protesta u Beogradu, 8. maj.

Organizatori protesta traže i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i hitno ukidanje programa koji "promovišu nasilje, nemoral i agresiju", poput rijaliti programa. Od vlasti traže i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije, Aleksandra Vulina. Kako je navedeno, "ostavka ministra prosvete Branka Ružića je dokaz da vlast poznaje samo pritisak". Ružić je ostavku podneo 7. maja, dodajući da je to lični, ali i politički čin.

Nakon skupa na Trgu slobode u Novom Sadu, nekoliko hiljada građana krenulo je 8. maja u komemorativnu šetnju. Na početku kolone je veliki transparent "Sve mora da stane".

Učesnici su na početku skupa u Novom Sadu minutom ćutanja odali poštu žrtvama, a šetnja je završena na Varadinskom mostu gde su okupljeni "poslali cveće Dunavom za Beograd".

- na fotografiji: sa protesta u Novom Sadu, 8. maj.

Organizatori protesta iz redova opozicije zahtevaju i hitnu sednicu Skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade i bezbednosna situacija u zemlji, "kao i dugoročna rešenja koja treba primeniti kako do ovakvih događaja nikada više ne bi došlo".

- na fotografiji: sa protesta u Novom Sadu, 8. maj.

Prema navodima organizatora protesta, rok za ispunjenje zahteva je 12. maj.

- na fotografiji: sa protesta u Novom Sadu, 8. maj.

Na protest su, pored ostalih, pozvale Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, stranka Zajedno, Zeleno levi front/Ne davimo Beograd.