Srbija i Belorusija razgovarale o mogućem razvoju odnosa u vojnoj sferi

Pripadnici oružanih snaga Srbije i Belorusije uoči multinacionalne vežbe na aerodromima i poligonima Vojske Srbije (Beograd, 2. novembar 2016.)

Predstavnici Ministarstva odbrane Belorusije i Srbije razgovarali su o perspektivama razvoja odnosa u vojnoj sferi, javila je Beloruska telegrafska agencija (BelTA).

BelTA je tu informaciju dobila 27. jula od beloruskog Ministarstva odbrane.

Ta agencija navodi da su bilateralne konsultacije o vojnoj saradnji između Ministarstva odbrane Belorusije i Ministarstva odbrane Srbije održane 27. jula posredstvom videolinka.

Sastanku su prisustvovali pukovnik Valerij Revenko, načelnik Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju, i pukovnik Nebojša Svetlica, načelnik Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane Srbije.

Tokom konsultacija, vojni resori razgovarali su o stanju i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa u vojnoj sferi.

Osim toga, usaglašeni su predlozi o daljoj saradnji ministarstava odbrane Belorusije i Srbije.

Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije nema obaveštenja o ovom sastanku.

Srbija je s Belorusijom godinama unazad negovala dobre bilateralne odnose, koji su se pre svega ogledali u vojnoj saradnji i zahvalnosti Minsku zbog nepriznavanja Kosova kao nezavisne države.

Vojska Srbije je u poslednjih nekoliko godina nekoliko puta učestvovala na zajedničkim vojnim vežbama sa vojskama Belorusije i Rusije, zbog čega je bila izložena kritikama iz Evropske unije (EU).

Vaš browser nepodržava HTML5

"Slovensko bratstvo" u magli

Ipak, kao država kandidat za članstvo u EU, Srbija se u julu 2021. delimično saglasila sa sankcijama koje je EU uvela Belorusiji.

Ta zemlja je pod sankcijama EU od 2011. godine, a njihov obim je više puta proširen kako na pojedince tako i na kompanije.

Pročitajte i ovo: U Srbiji sabiraju negativne posledice beloruskih sankcija

Poslednji paket sankcija Belorusiji je uveden nakon što je Rusija pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu februara 2022. godine, pošto su ruski napadi vršeni jednim delom i sa teritorije Belorusije.