Nuklearni sporazum 'na vidiku', navodno nastavljeni razgovori s Iranom

Zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjske poslove Enrique Mora i glavni iranski nuklearni pregovarač Ali Bagheri Kani i delegacije u Beču, Austrija 17. decembra 2022.

Indirektni pregovori između Sjedinjenih Država i Irana o oživljavanju značajnog nuklearnog sporazuma navodno su nastavljeni u Beču, a zvaničnici su signalizirali da je sporazum "na vidiku”.

Pregovori kojima su prisustvovali Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Iran, Rusija i indirektno Sjedinjene Države, prekinuti su 28. januara kako bi se diplomatama omogućilo da se vrate u svoje države na konsultacije.

Nastavak je uslijedio nakon što su stranke posljednjih sedmica navele da ima napretka u nastojanju da se oživi sporazum iz 2015. koji je trebao spriječiti Iran da napravi atomsku bombu, cilj koji je ta zemlja uvijek poricala.

Pročitajte i ovo: UN: Severna Koreja nastavlja razvoj nuklearnog programa

Izvor blizak razgovorima rekao je francuskoj novinskoj agenciji AFP da su delegacije doputovale u glavni grad Austrije 8. februara. Teheran je 2015. postigao sporazum sa svjetskim silama prema kojem se Islamska republika obavezala da će smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje nekih međunarodnih sankcija.

Međutim, bivši američki predsjednik Donald Trump povukao se iz sporazuma 2018. i ponovo uveo sankcije, što je navelo Iran da postepeno smanjuje svoje obaveze prema sporazumu.

Dvije strane su od aprila održale osam rundi indirektnih pregovora u Beču s ciljem ponovnog uspostavljanja pakta.