Memorijalna 'Bijela soba' ubijene djece tokom opsade Sarajeva

Jedna od fotografija i crtež dječaka koji je ubijen za vrijeme opsade Sarajeva 1992. – 1995. koje se čuvaju u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Ajša Pekez donijela je na čuvanje kutijicu za nakit njene desetogodišnje kćerke Tine kustosici Historijskog muzeja BiH Elmi Hodžić. Tina Pekez ubijena je u Sarajevu 1992. godine dok se igrala ispred zgrade.

Kostim za balet ubijene djevojčice tokom opsade Sarajeva. Kostim je jedan od predmeta koji se trenutno čuvaju u Historijskom muzeju BiH, koji će biti izložen u Memorijalnoj „Bijeloj sobi“.

Patike ubijenog dječaka koje su njegovi roditelji donijeli kao jedan od predmeta koji će biti izložen u Memorijalnoj „Bijeloj sobi“ za djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva 1992. – 1995. godine.

Ajša Pekez, majka ubijene kćerke Tine, Historijskom muzeju BiH odnijela je na čuvanje njihovu prvu zajedničku fotografiju.

Dio iz spomenara Tine Pekez.

Čestitka Ajši Pekez koju je za njen rođendan napravila i poklonila kćerka Tina. Čestitka se trenutno čuva u Historijskom muzeju BiH i biće izložena u Memorijalnoj „Bijeloj sobi“.

Dio sveske ubijene Tine Pekez koju je majka Ajša sačuvala i dala na čuvanje Historijskom muzeju BiH.

Prva i jedina kutijica za nakit desetogodišnje Tina Pekez. Kutijica za nakit se nalazi u Historijskom muzeju BiH i biće dio postavke predmeta u Memorijalnoj „Bijeloj sobi“ posvećene ubijenoj djeci.

Kutijica za nakit Tine Pekez.

Ajša Pekez poklanja na čuvanje kutijicu za nakit svoje kćerke Historijskom muzeju BiH.

Kustosica Historisjkog muzeja BiH Elma Hodžić pokazuje predmete ubijene djece tokom opsade Sarajeva koje su roditelji donijeli na čuvanje.

Crtež ubijene djevojčice Tine Pekez nacrtan u podrumu tokom rata u Sarajevu 1992. – 1995.

Ajša Pekez pokazuje kolaž koji je napravila od spomenara, sveski i crteža kćerke Tine.

Pozivnica za izložbu crteža Tine Pekez koju je njena majka Ajša napravila 2012. godine od svih Tininih crteža koji su ostali nakon rata.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece tokom opsade Sarajeva, Fikret Grabovica, ispred ulaza u prostor gdje će biti otvorena Memorijalna “Bijela soba“.

Fikret Grabovica u sobi u kojoj će na proljeće biti otvorena Memorijalna “Bijela soba“.
 

Prostor u kojem će biti glavna postavka Memorijalne „Bijele sobe“ za djecu ubijenu tokom opsade Sarajeva 1992. – 1995. godine.

Ujednoj od prostorijau kojem će biti smještena Memorijalna „Bijela soba“ nalaziće se i kancelarija Udruženja roditelja ubijene djece tokom opsade Sarajeva 1992. – 1995. godine.

Fikret Grabovica kraj dijela spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva na kojem se nalazi ime njegove kćerke Irme. Irma je ubijena u Sarajevu 1993. godine dok se sa prijateljicama igrala ispred zgrade.

Spomenik Ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. godine.