'Ni kap!', sovjetski plakati protiv alkohola

Sovjetski plakat protiv alkohola iz 1930. godine. Alkohol se ovdje označava kao "neprijatelj kulturne revolucije".

Poster iz 1929. Dijete precrtava slovo u riječi: umjesto "alkohol", dobiva se "sport". Godine 1929. sovjetska vlada naredila je masovno zatvaranje dućana za prodaju piva i drugih alkoholnih pića.

Plakat iz 1929. "Neka ih je na sram što rade u blagajni!", navodi se. "Crna kasa" davala je novac ljudima za koje se smatralo da krše radnu disciplinu. Sudeći prema natpisu, autori plakata zloupotrebu alkohola povezuju s niskom produktivnošću, što je zauzvrat izazvalo zabrinutost o provedbi petogodišnjih planova.

"Pio sam, psovao, slomio drva - sramota je gledati ljude u lice." Tijekom sljedeće kampanje protiv alkohola iz 1958. godine na mnogim mjestima zabranjena je prodaja votke.

"Također, kažu da smo svinje..." Još jedan poster iz 1958. godine.

"Put do našeg zdravog života blokira alkohol." Godine 1959. Institut za zdravstveno obrazovanje Ministarstva zdravstva SSSR-a izdao je ovaj plakat u nakladi od oko 30.000 primjeraka.

Plakat iz 1959. sadrži upozorenje: "Strani obavještajni agenti intenzivno su u lovu na piće".

"Ni kap!", sadržaj postera iz 1961. godine.

"Otjerat ćemo pivare od gomile radnika!" Na ovom plakatu iz 1966. citiran je dio pjesme Vladimira Majakovskog. S lijeve strane "heroj" je "brak", dok je desno boca votke.

Jednostavna poruka na plakatu iz 1972. godine: "Još nije kasno - prestani [piti]".

"Trebamo prestati sa kolektivnim okupljanjima!" - poruka je kampanja protiv alkohola iz 1972. Poklopila se s planovima za smanjenje proizvodnje žestokih pića uz istovremeno povećanje bezalkoholnih pića, vina i piva. Krajem 1970-ih konzumacija alkohola dosegla je najvišu razinu u povijesti zemlje.

"I mama me ne voli." Na etiketi boce piše "Vino". Plakat je objavljen 1982. godine.

Plakat iz 1983. godine.

Na ovom plakatu iz 1985. godine tegla soka od rajčice nanosi udarac boci votke. Godine 1985. sovjetski vođa Mihail Gorbačov donio je zakon o zabrani alkohola, najavivši veliku kampanju protiv alkohola s djelomičnom zabranom konzumiranja alkohola. Cijene alkohola tada su porasle, a prodaja je bila jako ograničena.

Plakat iz 1985. godine uz poruku - "Pijenje je korak do zločina".

Boca "mijenja" naljepnicu - s "Bijelo vino" u "Prirodni sok".

Plakat protiv alkohola iz 1985. godine.

"Njegov duhovni mir." Plakat je objavljen u Ukrajini 1987. godine.

Plakat iz 1988. godine s porukom - "Prijelaz u drugi svijet".