Softić nije iznenađen hapšenjem osoba koje su ga pokušale ubiti

U Budvi su u četvrtak rano ujutro uhapšeni Vladimir Labudović i Ivan Asanović koje tužilaštvo sumnjiči za pokušaj ubistva novinara Tufika Softića 2007. godine u Beranama, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević. Uhapšeni Beranci su poslije saslušanja pušteni na slobodu, ali im je tužilac oduzeo pasoše I zabranio izlazak iz zemlje. Novinar Softić ispričao je našem radiju da nije iznenađen hapšenjima, jer je rasvjetjavanju brutalnog napada na njega pomogao svjedok koji se nedavno prijavio policiji u Beranama i ispričao detalje koji vode i do nalogodavca.

„Ostaje procedura kojom će dalje da rukovodi tužilaštvo. Vjerujem da će kroz prikupljenje činjenice taj slučaj biti procesuiran i riješen na sudu, te da će počinioci kroz sudski i postupak dokazivanja biti adekvtano kažnjeni u skladu sa kvalifikacijom krivičnog djela”, rekao je ministar Konjević, objavljujući podatke o hapšenju.

Labudović i Asanović se terete za pokušaj ubistva novinara i poslije salsušanja u tužilaštvu u Bijelom Polju pušteni su na slobodu. Kako im nije im određen pritvor, novinari su tražili objašnjenje za takvu odluku tužioca.

Ministar Konjević je objasnio da se tužioc odlučio za druge mjere koje garantuju dostupnost osumnjičenih pravosudnim organima.

"Prema mojim informacijama, tužioc je u skladu sa zakonom iskoristio jednu od mjera koja mu stoji na raspolaganju, a nije klasično određivanje pritvora, jer ta lica nijesu bila u bjekstvu, već su bila na teritioriji Crne Gore. Iskorišćena je mogućnost kroz oduzimanje putnih isprava i davanje naloga o nenapuštanju teritiorije Crne Gore što je procesna mogućnost, shodno Zakoniku o krivičnom postupku”, naveo je minsitar.

Tufik Softić u bolnici nakon što je napadnut 2007.

Novinar Softić, koji je prije sedam godina brutalno pretučen na pragu porodične kuće u Beranama i od udaraca dvojice maskiranih napadača završio u bolnici sa teškim tjelesnim povredama, kazao je našem radiju da nije iznenađen hapšenjima, jer je imao saznanja da se ona pripremaju:

"Ovo za mene nije neočekivanio, jer već desetak dana imam saznanja da se hapšenja pripremaju. Imena uhapšenih mi ne znače, ona su mi nepoznata jer ja ne poznajem te mladiće”, kaže Softić.

Prema Softićevim saznanjima, hapšenja su rezultat svjedočenja svjedoka koji se prije petnasetak dana pojavio u Beranama i policiji ispričao sve detalje u vezi sa napadom, uključujući i nalogodavca:

"Prije petnaestak dana pojavio se čovjek koji je policiji dao iscrpnu informaciju o tome šta se dešavalo 2007. godine. On je, koliko je meni poznato, dao imena nalogodovca i izvršilaca. Taj svjedok je svjedok u mnogo krupnijim predmetima u Srbiji i ne vidim razlog zbog čega bi on u ovom slučaju govorio neistinu”, navodi Softić.

Prema saznanjima podgoričkih „Vijesti”, ključni svjedok tužilaštva na čijem se svjedočenju zasniva istraga je Beranac Draško Vuković, svjedok saradnik u postupku koje srpski pravosudni organi vode protiv Darka Šarića, optuženog za međunarodno krijumčarenje droge.

Softić je pisao o organizovanom kriminalu i o grupama povezanim sa Darkom Šarićem. On je našem radiju kazao da sada ostaje da se vidi kako će pravosudni organi obezbijediti materijalne dokaze za napad koji se dogodio prije sedam godina.

Ohrabruje ga, kaže, što je tužilaštvo prekvalifikovalo krivično djelo u pokušaj ubistva, umjesto nanošenje teških tjelesnih povreda, kako se predmet vodio u policijskim dosijeima.

Napad iz 2007. nije jedini na novinara sada podgoričkih „Vijesti” i nedjeljnika „Monitor”. U avgustu prošle godine u dvorištu Softićeve kuće u Beranama ekslpodirala je bomba, a počinioci, nalogodavci i motiv tog napada nijesu poznati.

Softić, koji je poslednjih mjeseci pod danonoćnom policijskom zaštitom, ne umanjuje opasnost drugog, ali priznaje da mu je napad iz 2007. promijenio život:

"Bio je opasan ovaj od prošle godine i to bacanje bombe pod auto, ali za mene lično mnogo značajniji ovaj događaj iz 2007. godine, jer je promijenio moj i živopt moje porodice. Nadam se da će policija uspjeti da obezbijedi dokaze”, zaključio je Softić.