SNSD i SDS ostaju u koaliciji na nivou BiH

Mladen Bosić i Milorad Dodik nakon sastanka

Rukovodstva SNSD-a i SDS-a u četvrtak su u Banjaluci riješili sve nesuglasice oko zajedničkog djelovanja u institucijama Bosne i Hercegovine koje su bile proteklih mjeseci.

"Ovo je bio sastanak na kome smo razjasnili neke pozicije i opredijelili se zajednički da ojačamo saradnju na Platformi o usaglašenom djelovanju SNSD-a i SDS-a u institucijama BiH imajući prije svega u vidu interes RS", kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

Kako ne bi bilo daljih nesuglasica oko rada u institucijama Bosne i Hercegovine, formiraće se koordinaciono tijelo koje će činiti tri ministra u Savjetu ministara BiH i predstavnici političkih klubova ove dvije partije u državnom, a koje će usaglašavati zajednički rad.

Teme razgovora bile su i funkcionisanje Ustavnog suda BiH, te državnog Suda i Tužilaštva.

„Ustavni sud BiH je remetilački faktor u BiH i mi moramo što prije da se riješimo stranaca koji u njemu odlučuju“, kazao je Dodik i najavio da će zajednička ekspertna grupa dvije stranke prići izradi novog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će biti upućen parlamentu BiH na razmatranje.

„Državni Sud i Tužilaštvo i Ustavni sud BiH postaju oružje u borbi protiv Dejtonskog sporazuma i s tom praksom treba prekinuti“, podvukao je lider SDS-a Mladen Bosić.

Jedna od tema ovog sastanka bila je i popis stanovništva u BiH, koji se, prema Dodikovim riječima, "ne bi trebao provesti dok se ne izvrši uređenje međuentitetske linije razgraničenja, što je i obaveza iz Aneksa II Dejtonskog sporazuma“.

Čelni ljudi SDS-a i SNSD-a raspravljali su i o političkoj situaciji u BiH i Federaciji BiH i zaključili da je politička kriza u Federaciji uzrok svih problema u BiH, a koja ne smije da se prenese u RS.

Podržan je i stav da su RS i njeni interesi iznad partijskih interesa, i da i nakon izbora 2014. godine bez obzira na njihov rezultat stranke iz RS nastave jedinstveno djelovati na nivou BiH.