Slučaj „Ceca“ - fali samo optužnica

Svetlana Raznatović Ceca

Optužnice protiv Svetlane Ražnatović i dalje nema ali su detalji onoga što bi uskoro moglo biti taj dokument objavljeni.

Mediji u Srbiji naširoko prenose detalje onoga što se na teret stavlja udovici Željka Ražnatovića Arkana i njenoj sestri Lidiji Veličković Ocokoljić.

Sumnjiče se da su prodajom fudbalera kluba „Oblilić“, koji je do smrti vodio Arkan, nezakonito stekle više miliona evra. U vezi sa Ražnatovićevom ponovo se spominje i pronalaženje oružja u njenoj kući prilikom hapšenja 2003. godine, nakon čega je u pritvoru provela četiri meseca.

To ništa nije umanjilo popularnost ove estradne zvezde, za koju važi da i u današnjoj Srbiji ima političku podršku, a koja je dan nakon poslednjeg talasa optužbi koje su joj upućene, provela u humanitarnoj akciji:

„Jako mi je žao što nije drugačijeg tipa akcija. Da ne mora da se donosi humanitarna pomoć i da se ljudima nije dogodilo ono što već jeste“.


U Kraljevo koje se oporavlja od posledica nedavnog zemljotresa donela je humanitarnu pomoć. Po običaju ni reč nije izgovorila o slučaju zbog kog joj, ukoliko bude postupka, može biti izrečena kazna i od 12 godina zatvora. Izjava će biti samo ako bude bilo optužnice i to samo pred sudom, rekao nam je Ražnatovićkin advokat Goran Petronijević.

„Ona kao i niko od nas nema nikakvog razloga da govori o nečemu što još ne postoji. Optužnica još ne postoji. Ovo što su oni objavili to možete vi ili bilo ko drugi da napiše“, kazao je Petronijević.

Ono što se u medijima pojavilo jeste tek „nacrt“ optužnice, nekompletiran dokument koji u toj formi ovu estradnu zvezdu teško da može odvesti pred sud. Portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić potvrdio je u našem programu da su spisi.
Istraga je bila duga, obimna, rađena su mnogobrojna veštačenja, tražena je međunarodna pomoć iz različitih zemlja, kaže Tomo Zorić.

„Na razmatranju i analizi. Istraga je bila duga, obimna, rađena su mnogobrojna veštačenja, tražena je međunarodna pomoć iz različitih zemlja. Kada bude doneta tužilačka odluka bićete obavešteni“, naveo je Zorić.

Na pitanje hoće li to biti uskoro, Zorić odgovara:

„To ćemo da vidimo. Bićete blagovremeno obavešteni“.

I tako sedam godina, bez napretka u utvđivanju okolnosti pod kojima je Ražnatovićeva, te njena sestra, učestvovala u prodaji desetak fudbalera klubovima u Grčkoj, Austriji, Turskoj, Rusiji i Kini.

Slučaj nije izuzetak

Po nekim medijima novac joj je nekada jednostavno davan na ruke, a nekad i na račune u drugim državama. Transferi nisu zavedeni u evidencije kluba „Obilić“. Drugim rečima novac je navodno završavao u njenim džepovima bez dobiti za sam klub, a o porezu nije bilo ni govora.

Sve optužbe zapletene su u mreži tromosti srpskog pravosuđa po čemu slučaj „Ceca“ nije izuzetak, na šta ukazuje i profesor prava Goran Ilić.

„Suštinski mi u Ustavnom sudu najviše žalbi imamo zato što postupci traju neprimereno dugo“, kaže Ilić.

Ipak, Ražnatovićeva nade nije morala polagati samo na neefikasno sudstvo. Pozivajući se na svoje izvore „B92“ prenosi da Arkanova udovica i danas uživa političku zaštitu, što se u protekloj deceniji najočiglednijim učinilo kada je 2007. godine u centru Beograda pevala publici, dok je u prvom redu bio:

„Naš premijer, voljeni premijer, doktor Vojislav Koštunica. Ajmo veliki pozdrav!!!“




Kada je o aktuelnim političkim elitama reč najčešće je povezivana sa njenim zemljakom iz Žitorađe šefom policije Ivicom Dačićem, koji joj je bio gost i na slavi decembra prošle godine, a prošle sedmice su zajedno učestvovali u snimanju novogodišnjeg programa na jagodinskoj „Palma plus“.

Advokat Petronijević odbacuje bilo kakve ocene po kojima Ražnatovićeva svoju slobodu može da zahvali upravo političkoj zaštiti.

„Naprotiv. Da su imali dokaze ona bi već bila i optužena i osuđena i sve bi to već bilo završeno. Dakle političkog pritiska je bilo, ali protiv nje“,
rekao je on.

Optužbe i pritisci, nisu urodili plodom. Ražnatovićevoj do danas nije izrečena niti jedna presuda.

Kao da bi svima u lice mogla da otpeva refren svog hita „Kukavica“ iz mračnih devedestih nastao baš u vreme začetka njene veze sa vođom srpskih paramilitaraca, dok su isti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ostavljali krvave tragove. Šta je Arkan zapravo radio, danas u Srbiji, previše se i ne pita.

Metafora za stanje društva


Prošle sedmice javnost je još jednom uzburkala pevačica Jelena Karleuša, prva sa estrade, koja je na Internetu objavila nekoliko svojih prisećanja na „Arkanove dane“, iznoseći teške optužbe. Deo lakših ovde citiramo:
Željko Ražnatović Arkan za vreme rata u BiH

“Život je borba, a parola je snađi se. Ali, zar ti nije bilo trulo dok je Arkan šamarao Minimaxa zato što me je branio od vas dvoje? Hmm? Mislim, stajala sam tu … nisi pokušala da sprečiš … Ali, da. Opet stari odgovor, to je uradio Arkan, ne Ceca. Nije šija nego vrat”.

Uz Arkana je bila i u noći januara 2000. godine kada je ubijen u atentatu, a u njegovoj kući sa dvoje dece živi i danas. U miru svog doma na atraktivnoj lokaciji pored „Zvezdinog“ stadiona (kluba čije je navijače Arkan predvodio) Ražnatovićevoj ostaje da ponudi objašnjenja uverljivaja od onih da su pištolji sa punim okvirima tu ostali od supruga, u sobi u koju ona nije smela da ulazi, a čiji je ključ nahnadno izgubljen (kako je objasnila istražiteljima), a što se u nacrtu optužnice pominje.

To nije bitna informacija za njenog advokata Petronijevića:

„Po zakoniku o krivičnom postupku ne postoji institut koji se zove nacrt optužnice ili predlog optužnice. Postoji samo optužnica. Po našim saznanjima optužnica sigurno još nije podignuta. Radi se o jednoj vrsti odavanja sljužbene tajne od nekoga iz Tužilaštva i isto tako tog krivičnog dela u podstrekavanju od nekoga iz tog medija koje je došlo do takvog nacrta“, kazao je on.

Ja mislim da se mora znati da svako pred zakonom, dakle i onaj ko je poznat i onaj ko nije, u državi koja je pravna mora biti jednak, kaže Ratko Božović.

Uprkos svim optužbama, uključujući i kontakte koje je imala sa ubicama pokojnog premijera Zorana Đinđića, njene pesme odjekuju u Srbiji, ali i regionu, tamo gde je Arkan po zlu upamćen.

Kulturolog Ratko Božović sklon je da pitanje Svetlane Ražnatović tretira kao metaforu za stanje društva koje se i danas nosi sa mnogim neodgovorenim pitanjima.

„Da konačno skinemo te maske. Ne samo oko ove žene koja je atraktivna i koja je u sred estrade. Ona je iz estrade koja je preplavila naše društvo i zato je više i vidimo. Ja mislim da se mora znati da svako pred zakonom, dakle i onaj ko je poznat i onaj ko nije, u državi koja je pravna mora biti jednak“,
navodi Božović.