'Vidim osjećajima': Vjenčanje ukrajinskog vojnika oslijepljenog u ratu

Vladislava Rjabets slavi svoje vjenčanje sa Ivanom Sorokom, sa porodicom i prijateljima, drugog dana njihovog novog zajedničkog života kao muž i žena na periferiji Kijeva 10. septembra 2023.

Dvadesetsedmogodišnji Ivan je 2. avgusta 2022. godine trajno oslijepljen u ruskom minobacačkom napadu. Uprkos njegovoj sljepoći, par se zakleo da će nastaviti sa svojim zajedničkim životom.

Vladislava pokazuje pokvareni mobilni telefon i krvavi sat njenog supruga Soroke.

Par se upoznao online 6. aprila, manje od tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu. Soroka se oporavljao od upale pluća u vojnoj bolnici kada se prijavio u aplikaciju za upoznavanje i vidio fotografiju na profilu Vladislave. "Zdravo", napisao joj je.

Vladislava se prisjeća kako je njen suprug bio uporan u to vrijeme. Ona je tada na klinici radila s autističnom djecom. "Sada si moja", rekao joj je nakon sedmica ćaskanja. Kao odgovor, ona mu je kao šalu poslala svoje mjere za veličinu prstena.

Selfie koji je Ivan Soroka snimio 29. juna u regiji Donjecka, dva mjeseca prije nego što je pogođen gelerom od kojeg je oslijepio.

Samo šest sedmica nakon što su se upoznali na internetu, zajedno su pili kafu tokom jednog od Sorokinih kratkih odlazaka s fronta. "Onda, gdje je moj prsten?" upitala je Vladislava, opet u šali. "Ovdje je", rekao je Soroka dok je vadio blistavi zaručnički prsten.
 

Kod sela Horlivka 2. avgusta 2022. Ivanova jedinica dobila je komandu za povlačenje. Pod okriljem noći su se povukli, au svitanje su ih granatirali ruski vojnici. Ivan je pogođen gelerom koji ga je oslijepio i umalo mu je amputirala nogu. “Prvo što sam rekao nakon što sam ranjen bilo je: ‘Ko će me sada?’.

Tradicionalna ukrajinska hrana stoji na stolu prije početka svadbene proslave.

Vladislava ga je posjećivala svakog vikenda sve dok nije otpušten prije gotovo godinu dana. Nadali su se da će mu oči ozdraviti i da će mu se vid vratiti. Nikada nije, ali Vladislava se nije pokolebala u odluci. "Ništa se nije promijenilo za mene", rekla je.

Vedrog i sunčanog dana, 9. septembra 2023. Vladislava, držeći svoj buket cvijeća u bijeloj vjenčanici bez naramenica, prati svog mladoženju, Ivana, na njihovo vjenčanje u Kijevu.
 

Nevjesta Vladislava Rjabets, lijevo, dodiruje lice mladoženja Ivana Soroke, na dan njihovog vjenčanja u Kijevu, Ukrajina, u subotu, 9. septembra 2023.

Vladislava razgovara sa Ivanom tokom proslave njihovog vjenčanja, održane dan nakon samog vjenčanja 10. septembra.

Uprkos njegovoj sljepoći, Ivan i Vladislava odlučni su krenuti naprijed. Nadaju se da će pronaći posao, a najviše od svega žele imati djecu.

Majke mladenaca voze se iz zabave u prtljažniku automobila tokom drugog dana svadbene proslave na periferiji Kijeva.

U skladu s tradicijom, budući da su obe porodice "izgubile djecu" zbog vjenčanja, obje su se majke presvukle u tradicionalnu ukrajinsku nošnju.

Pedesetpetogodišnjeg Oleksandra Soroku vuku u kolicima porodica i gosti tokom proslave vjenčanja, gdje je kasnije ceremonijalno bačen u vodu kako bi proslavio odlazak svog sina od kuće.

Veteran Sovjetske vojske kasnije je rekao da se mogao prijaviti umjesto svog sina. "Krivim sebe", rekao je drhtavim glasom.

Ivan i Vladislava slave svoje vjenčanje uz zdravicu s obitelji i prijateljima.

Dok se njihovo vjenčanje nastavljalo drugi dan, Ivan je rekao: "Vidim svojim osjećajima, svojim emocijama."

 

Kad je njegova mladenka ušla u dom njegove obitelji u bijeloj haljini bez ramena i s buketom bijelog cvijeća u desnoj ruci, Ivan Soroka je nije mogao vidjeti. Ali kako se Vladislava Rjabets približavala, Soroka je plakao od radosti zbog prilike da započne novo poglavlje u svom životu.