Ponovo osnovana Vojvođanska akademija nauka, umetnosti i kulture

Zgrada Skupštine Vojvodine

Skupština Vojvodine u utorak, nakon višečasovne rasprave, osnovala je Vojvođansku akademiju nauka, umetnosti i kulture. Ova institucija je ranije već bila na meti opozicije koja je predvođena Srpskom naprednom strankom, ali i Ustavnog suda, koji je raniji oblik akademije proglasio neustavnim.

Nakon što je Ustavni sud pre dve godine oborio odluku o osnivanju Vojvođanske akademije nauka i umetnosti (VANU), Vojvodina je ostala bez krovne institucije koja bi se bavila razvojem nauke i umetnosti. Ovaj put tema akademije ponovo je u žiži javnosti.

Naime, pred Skupštinom Vojvodine našao se predlog o osnivanju Vojvođanske akademije nauka, umetnosti i kulture (VANUK). Sada, međutim, ona ima formu javne ustanove. Kako Pokrajinski sekretar za nauku Vladimir Pavlov tvrdi, ovako će Akademija funkcionisati u skladu sa propisima.

„Ovaj nacrt je napravljen u skladu sa odlukom Ustavnog suda koja je ukinula VANU. Mi sada osnivamo javnu ustanovu, osnivamo nešto što za šta postoji nekoliko stotina primera u Srbiji“, kaže sekretar.

Pavlov je objasnio da je organizacija ove institucije drugačija, da neće biti zvanja akademika, te da će od sedam članova upravnog odbora šest imenovati pokrajina kao osnivač, a jedan će biti iz redova zaposlenih.

Prema ranijem saopštenju Pokrajinske vlade, VANUK se osniva "u cilju unapređivanja oblasti nauke, umetnosti i kulture na teritoriji pokrajine".

U radu VANUK-a "stvaraju se uslovi za obezbeđenje ravnopravnosti, očuvanja i poštovanja različitosti kultura nacionalnih manjina - nacionalnih zajednica koje postoje u Vojvodini".

U saopštenju je, između ostalog, navedeno i da "VANUK naglasak stavlja na proučavanje naučnih, umetničkih i kulturnih pitanja specifičnih za Vojvodinu".

Ponovo obraćanje Ustavnom sudu

Opozicija kaže da se i ovaj put krši Ustav i da se politizuje nauka. Član Srpske napredne stranke Đorđe Milićević najavio je obraćanje Ustavnom sudu.

„To je u osnovi politički projekat Pokrajinske vlade, i na ovaj način pokušavaju zaobići Ustav i zakone. Ova odluka će biti predmet ocenjivanja Ustavnog suda“, rekao je Milićević.

Književnik Pero Zubac iz koalicije na čelu sa Demokratskom strankom u skupštinskoj raspravi naglasio je kako pre "nije bio zagovornik teze osnivanja VANU".

"Ali pamtim kada je 1979. godine rečeno da je to veliki dan za Vojvodinu, Srbiju i celu našu zemlju. Mislim da treba da čuvamo uspomenu, pa makar i bez naziva akademika za članove buduće VANUK. Čini mi se da u svim ovim mukama oko naše akademije, mislim da postoje dve stvari koje najviše smetaju, to su akademija i vojvođanski“, rekao je on.

Politikolog Duško Radosavljević kaže za Radio Slobodna Evropa da je osnivanje nove akademije kao javne ustanove zapravo pokušaj sačuvanja smanjenih ingerencija pokrajine u ovim sektorima.

„U ovome vidim jedan malo nevešt pokušaj Pokrajinske vlade da se očuva ljuštura VANU, a od opozicije, a posebno do Srpske naprende stranke, kao stožera opozicije, očekujem da se već jednom kaže šta Vojvodina sme da radi a ne samo ono što, prema njima, ne sme“, kaže on.

Povodom reosnivanja vojvođanske akademije oglasila se i Srpska akademija nauka i umetnosti. SANU je ocenila da je reč o političkoj igri.

Prva Vojvođanska akademija nauka i umetnosti osnovana je krajem sedamdesetih godina, pa je ukinuta početkom devedesetih. Ponovo je osnovana 2003. godine. Nakon donošenja novog Ustava 2006. godine, vojvođanska akademija je prema odluci Ustavnog suda ugašena.