Skulpture na Kosovu 'kontroverznog' izgleda

Jedna od skulptura postavljenih prije mnogo godina je ona bivšeg vođe Oslobodilačke vojske Kosova, Adema Jašarija, u Prekazu kod Srbice.

Ova bista, koju često kritiziraju zbog njena izgleda, izazvala je i kritike kod općinskih i državnih institucija.

Osim ove statue u Prekazu, još jedna statua Adema Jašarija bila je postavljena u gradiću Mališevo ali je, nakon kritika, uklonjena.

Godine 2020. statua kosovske osvajačice zlatne olimpijske medalje, džudistice Majljinde Keljmendi, postavljena je u gradskom parku u Peći.

Nakon inauguracije, uslijedili su različiti komentari uključujući i kritike na račun veličine statue te da ne podsjeća na džudisticu.

Bista koja se možda ne ističe mjestom na kojem se nalazi, u prištinskom naselju Dardania, je ona Boba Dolea. Ono što svakako izaziva pažnju je prst na licu ovog bivšeg američkog senatora.

Doleu je bista postavljena 2020. godine, povodom obilježavanja 30. godišnjice posjete izaslanstva Senata Sjedinjenih Država Kosovu koju je predvodio.

Krajem 2009. godine ova statua bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona postavljena je u naselju Dardania u Prištini.

Ova statua i mjesto gdje je postavljena potaknuli su mnoge rasprave.

Tokom svojih posjeta Kosovu, Bill i Hillary Clinton posjetili su i statuu. Pored nje se slikala bivša američka dama.

U Prištini je 2019. godine postavljena bista bivše američke državne sekretarke Madeleine Albright.

Podijeljena su mišljenja o njenom izgledu.

Bistu je Albright osobno posjetila 2019., na 20. godišnjicu oslobođenja Kosova.

Još jedna skulptura koja je tema mnogih rasprava je ona Faika Redžepija, koji je na protestima 1999. godine prekriženih nogu sjedio blizu hotela Grand u Prištini.

Redžepijeva skulptura koju je izradio student Filozofskog fakulteta izazvala je brojne rasprave kako na društvenim mrežama, tako i među stručnjacima iz ove oblasti.

Skulpturu je komentirao i fotograf Hazir Reka koji je načinio fotografiju Redžepija te 1999. godine. On tvrdi da skulptura "nije najbolje urađena".