Makedonski e.GO: Pompezno najavljen i pun 'tajni'

Električni automobil e.Go

Makedonska vlada drži u tajnosti ugovor o e.Go. Ovaj električni automobil je 50 posto skuplji od automobila u svojoj klasi i, naprimjer, u Njemačkoj košta oko 19.000 eura uz 6.000 eura koje sufinansira država. Stručnjaci, pak, ukazuju na probleme u Sjevernoj Makedoniji poput neadekvatne infrastrukture do fabrika, manjka kvalifikovanog kadra, nabavke baterija i drugih komponenti. Pompezno najavljena njemačka investicija odvija se bez prisustva predstavnika Ambasade Njemačke.

Vlada u Skoplju je započela novu eru strateških investicija bez najave ugovora sa najnovijom stranom investicijom njemačke kompanije Next.e.GO Mobile, koja je najavila izgradnju male fabrike električnih automobila e.GO u Tehnološko-industrijoj razvojnoj zoni (TIRZ) Tetovo.

Vlada nije dala uvid u puni sadržaj tog ugovora, uprkos činjenici da se u julu 2017. obavezala da sve ugovore, zaključene sa stranim investitorima, više neće tretirati kao državnu tajnu.

Tadašnji potpredsjednik vlade za ekonomska pitanja Kočo Angjušev rekao je da građani trebaju znati šta je bivša vlada VMRO-DPMNE potpisala sa strancima u vezi sa ulaskom kompanija u TIRZ Tetovo.

Radio Slobodna Evropa (RSE) zatražio je od TIRZ-a da izvrši uvid u ugovor, koji je vlada potpisala sa njemačkom kompanijom. Next.e.GO Mobile je najavio ulaganje u malu fabriku u Tetovu u vrijednosti od 130 miliona eura.

RSE nije dobio jasan odgovor od TIRZ-a. Umjesto kompletnog dokumenta, koji je TIRZ potpisao u ime vlade, dostavljena je ista informacija koju je i vladin vrh najavio na samoj promociji: da će državna pomoć za projekat iznositi 35 posto od ukupne investicije u iznosu od 130 miliona eura i da investitori neće biti oslobođeni od poreza.

"Nemam takve informacije da je [ugovor] državna tajna. Imamo odgovarajuće procedure za obradu dokumenata sa svakim klijentom i investicijom a što je ISO standard", odgovorio je direktor TIRZ-a Jovan Despotovski na pitanje RSE da li je ugovor sa Next.e.GO Mobile-om tajan.

Fabrika električnih automobila e.Go u Aachenu, Njemačka.

Nejasnoće

Međutim, osim netransparentnosti ugovora, mnoge su nedoumice o tome zašto će e.GO proizvoditi automobile u Sjevernoj Makedoniji - projekat koji su više promovisali makedonski političari nego investitor lično.

Takođe, nejasno je da li je infrastruktura u TIRZ-u Tetovo pogodna za ovu vrstu proizvodnje, jer većina fabrika automobila u svijetu koristi željeznicu za transport proizvedenih jedinica.

U odgovor koji je RSE dobio od Next.e.GO Mobile, navodi se da se njihova tehnologija i proizvodni sistem razlikuju od tradicionalne proizvodnje automobila.

Kompanija vjeruje da Sjeverna Makedonija pruža konkurentan ekosistem, kao što su troškovi zemljišta i izgradnje, ali i talentovani ljudski kapital što je rezultat obrazovnog sistema, pouzdanu infrastrukturu i potencijalne obnovljive izvore energije, strateške geolokacije lako dostupne velikim svjetskim komercijalnim i industrijskim centrima, kao i transparentno te dosljedno ulaganje.

Biznismen Menderes Kuči, iako smatra da je kompanija svjesna rizika, prema njegovim riječima, zona TIRZ Tetevo i dalje ima nedovoljno razvijenu infrastrukturu, poput nepovezivanja na autoput.

"Autoput, koji je trebao biti povezan sa zonom, nije izgrađen, što je djelo našeg političkog establišmenta, koji je - ako je i došlo do ozbiljnih investicija - do sada trebao riješiti te stvari", ocjenjuje Kuči.

Što se tiče najavljenog ulaganja u Sjevernu Makedoniju, stručnjaci kažu da će se kompanija i u slučaju realizacije projekta suočiti sa nedostatkom adekvatnog kadra poput inženjera mašinstva i elektrotehnike.

Arben Halili, koji je šest godina bio direktor TIRZ-a Tetovo, kaže da u gradu nema dovoljno stručne radne snage, koja će biti potrebna proizvođaču u proizvodnji električnog automobila.

"Bojim se da radne snage nema u Tetovu, a ne znam da li će se uvoziti izvana", kaže Halili.

Nije poznato i da li će se električni automobil e.GO u potpunosti proizvoditi u Tetovu, niti ko će biti dobavljač baterija u vremenu kada se proizvodnja električnih automobila globalno suočava sa visokim cijenama uzrokovanim upravo nedostatkom baterija i drugih električnih komponenata, kao i sirovina (litijum).

Halili ne otkriva odakle će se konkretno nabavljati baterije, ali kaže da se sarađuje sa evropskim i azijskim dobavljačima.

Dugogodišnji novinar koji prati automobilsku industriju i urednik portala Avto Magazin Krumislav Barzov ističe da se u posljednje dvije godine, posebno zbog pandemije COVID-a 19, automobilska karta svijeta drastično izmijenila, zbog čega se veliki globalni igrači, ali i male startup kompanije, suočavaju sa problemima u lancu snabdijevanja neophodnih elementa bez kojih automobili ne mogu raditi.

"Ovo se najviše tiče nabavke elektronskih elemenata poput procesora, poluprovodnika, ali i baterija i druge logistike. Trenutna situacija donijela je izazove svim fabrikama koje zavise o tim komponentama, od najvećih grupa do najmanjih proizvođača koji su primorani da to drastično smanje", pojašnjava Barzov.

Njemačka fabrika električnih automobila e.Go u Aachenu.

Njemačka investicija bez prisustva njemačke Ambasade

Makedonski političari najavljuju projekat kao veliku njemačku investiciju, ali je primjetan izostanak predstavnika njemačke Ambasade u Skoplju.

U njemačkoj Ambasadi pojašnjavaju da su već odredili dnevni red i da su u kratkom roku obaviješteni.

"Prisustvo nije uvijek moguće. Generalno se trudimo da odgovorimo na ovakve termine", kaže se u odgovoru za RSE iz njemačke Ambasade u Skoplju.

Bude li mala fabrika e.GO počela pogon u Sjevernoj Makedoniji, bit će to treća nakon one u njemačkom Ahenu i druga u Bugarskoj, čija je izgradnja u toku.

Ko je investitor - e.GO ili Ecolog

Trinaestog avgusta, na dan proslave Okvirnog sporazuma, šef države na čelu sa premijerom Dimitrom Kovačevskim, ministrom finansija Fatmirom Besimijem, ministrom ekonomije Krešnikom Bektešijem i direktorom TIRZ-a Jovanom Despotovskim najavio je "novu eru strateških investicija vlade", kada je rečeno i da će se, prvi put u Sjevernoj Makedoniji, proizvoditi električni automobili.

Vlada je potpisala Ugovor o državnoj pomoći za izgradnju male fabrike sa kompanijom Next.e.GO Mobile, koja se u svojim komunikacijskim kanalima predstavljala kao kompanija sa ambicijama sličnim gigantima u automobilskoj industriji, s obzirom da osim u Sjevernoj Makedoniji, planira izgradnju fabrika u Bugarskoj, Grčkoj, Meksiku, Kini, Indiji, Brazilu i Tajlandu.

Makedonska vlada promoviše projekat otvaranja nove fabrike za proizvodnju električnih automobila u Tetovu.

Next.e.GO Mobile je registrovan u zemlji samo dvije sedmice prije potpisivanja sporazuma o državnoj pomoći sa makedonskom vladom. Preduzeće je u posao ušlo sa gotovinskim depozitom od 5.000 eura, podaci su Centralnog registra. Osnivač je njemačka kompanija iz grada Ahena, koja je registrovana u Dizeldorfu 2019. godine.

Osnivač makedonskog Next.e.GO Mobile-a je HRB 2404 - navode iz kompanije u kojoj je Fabian Weisenborn menadžer. Međutim, u vladinom saopštenju se ističe da je potpisnik sporazuma Ali Vezvaei, koji je predsjednik Upravnog odbora e.GO, a ujedno i direktor kompanije Ecolog.

Danima prije zvaničnog predstavljanja investicije, pojedini mediji objavili su informaciju da je investitor zapravo kompanija Ecolog.

Što se tiče njene povezanosti sa Next.e.GO Mobile-om, iz Ecolog Internationala su RSE odgovorili da je jedina veza između dvije kompanije ta što su dio portfolio holding kompanije sa sjedištem u Holandiji (ND Group BV), te da su obje kompanije nezavisne i posluju u različitim sektorima.

To potvrđuju i iz njemačke kompanije, koja je RSE odgovorila da između Ecologa i Next.e.GO Mobile nema poslovnog odnosa osim kao akcionara holdinga.

Slične informacije je RSE dobio i od TIRZ-a, gdje kažu da je veza između dvije kompanije predstavljena putem pravnog lica koje je dio vlasničke strukture u obje kompanije.

O njemačkoj kompaniji objavljena je i informacija, uključujući i na njemačkim portalima, da je u Njemačkoj otvoren stečajni postupak, odnosno da Okružni sud u Ahenu vodi stečajni postupak. Zatim je 2020. holandska kompanija kupila kompaniju koja je bila pred bankrotom.

U TIRZ-u navode da su takve informacije provjerili, nakon što su prije više od godinu dana uveli praksu detaljne provjere svih kompanija i potencijalnih i sadašnjih investitora, za šta su angažovali renomiranu revizorsku kuću, koja je provjerila kompaniju, poslovni plan i njene kapacitete.

"Inicijalni izvještaj za ovo preduzeće ne ukazuje na ozbiljnije rizike, niti ima informacija o aktivnom stečajnom postupku. Osim toga, vaša pitanja smo proslijedili kompaniji koja najoštrije demantuje takve natpise i tvrdnje, a obavijestili su i da se kompanija sprema za njihov izlazak na Njujoršku berzu", navodi se u odgovoru TIRZ-a.

Električni automobili e.GO.

Baterije i proizvodnja

Mala fabrika električnih automobila u Sjevernoj Makedoniji, kako je najavljeno, bit će izgrađena u TIRZ-u Tetovo i očekuje se da će otvoriti oko 900 novih radnih mjesta.

Makedonske vlasti saopštile su da se prvi e.GO automobili makedonske proizvodnje očekuju u posljednjem kvartalu 2024. godine, a da će plata radnika u novoj fabrici električnih automobila u Tetovu biti 2,5 puta veća od prosječne plate u Tetovu.

Kapacitet fabrike je 30.000 električnih automobila godišnje, isto kao i u Bugarskoj, u kojoj je planirano da fabrika do kraja 2023. godine bude potpuno opremljena, a puni proizvodni kapacitet će se dostići u drugoj polovini 2024. godine.

Na portalu kompanije u vezi sa prodajnom cijenom automobila e.wave X navodi se da je u Njemačkoj 25.000 eura sa PDV-om od 19 posto, a da se cijena za ostale zemlje tek utvrđuje. Država kupce u Njemačkoj subvencioniše sa 6.000 eura.

Kompanija je 2018. godine prvi put započela proizvodnju svog asortimana električnih automobila e.GO Life u fabrici u industrijskom parku Aachen Rote Erde. U Njemačkoj promoviše svoj automobil kao jeftiniji od konkurentskih električnih automobila iste klase.

Novinar Krumislav Barzov kaže da je u trenutnim uslovima izazov proizvesti bilo koje vozilo, posebno električno, uslijed nedostatka baterija i električnih komponenti, ali je uprkos tome popularnost i konkurencija akumulatorskih električnih vozila (BEV) ogromna.

"Sjeverne Makedonije nema na ovoj globalnoj mapi, a najava da će početi proizvoditi [BEV] automobile me je iznenadila. Nadam se da će ovaj projekat uspjeti, ali, nažalost, veliki sam skeptik", iskreno će Barzov.

"Prije svega, zbog navedenih uslova, izgleda samog vozila, njegove namjene, cijene koja nije adekvatna tržišnim uslovima, a da ne govorimo o tome da je naš obrazovno-istraživački rad u oblasti tehnologije, posebno vozila, nizak, jer industriju sistematski uništava naša nezavisnost. Možda smo dobri u 'navijanju šarafa', ali da proizvedemo kompletan automobil, od lima do gotovog proizvoda, nemamo ni znanja, ni kapaciteta", pojašnjava Barzov.

Trenutno se svjetski proizvođači električnih automobila suočavaju sa padom prodaje od više od 30 posto uslijed nedostatka potrebnih komponenti, iako bilježe povećanu dobit.

Na primjer, Stellantis Group, koja uključuje Alfa Romeo, Lancia, Abarth i Citroen, ima na hiljade automobila koji stoje u fabrikama.

Sa druge strane, na tržištu su električni automobili koji su u klasi e.Go, kao što su Citroen Ami, Opel Rocks-e ili Dacia Spring sa cijenama od oko 14.000 eura.

Poređenja radi, Barzov kaže da A0 klasu (mali gradski automobili) popunjavaju brendovi koji uspješno opstaju 100 godina na tržištu, a da, istovremeno, modeli iz Azije dolaze po nižoj cijeni od ostalih.

"Čak i evropski brendovi kao što su Citroen, Opel i Dacia imaju svoje adute u ovoj kompaniji, ali su duplo jeftiniji od onoga što nam je najavljeno u Tetovu. Sa prvobitnom cijenom od oko 25.000 eura, ovaj automobil, sudeći po karakteristikama, funkciji i dizajnu, neće naći kupce na slobodnom tržištu i osuđen je na propast", ocjenjuje Barzov.

Ovi proizvođači automobila trenutno zavise od Kine, koja proizvodi električne komponente. Ta zemlja će samo ove godine proizvesti više od šest miliona električnih automobila.

Da li će, podignu li se e.Go fabrike u Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj, imati proizvodnju tipa polu-rasklopljenom kit (SKD), što znači da fabrika dobije sve dijelove i sklopi ih, ili će, sa druge strane, biti potpuni knock-down (CKD), odnosno komplet potpuno nesastavljenih dijelova proizvoda?

e.GO je još prošle godine najavio sličan projekat izgradnje fabrike u Bugarskoj sa 1.000 zaposlenih, u koju planira da uloži 140 miliona eura. Ali, u Bugarskoj će se neke komponente proizvoditi u fabrici njemačkog Boscha u Sofiji.

Prvobitni plan je bio da izgradnja počne u aprilu ove godine, ali je kasnila, a prema posljednjim najavama, početak će biti u septembru u bugarskom Loveču, na zemljištu u vlasništvu kontroverznog biznismena Kirila Domušieva, javili su bugarski mediji.

e.GO automobil

Bez poreskih olakšica?

Direktor TIRZ-a Tetovo Jovan Despotovski je prilikom najave projekta izjavio da kompanija neće koristiti poreske olakšice, već će biti u obavezi da u potpunosti uplati novac. Istovremeno, najavljeno je da će dobiti državnu pomoć od 35 posto.

Isti je slučaj i sa Bugarskom, u kojoj u investiciji od 140 miliona eura bugarska država učestvuje sa 34 miliona eura.

"Ovaj model državne podrške je u skladu sa propisima EU i podjednako je dostupan svim stranim i domaćim kompanijama", rekao je Despotovski.

Međutim, postavlja se pitanje kako to da kompanija neće koristiti poreske olakšice kada sam zakon o TIRZ-u to predviđa za investitore?

TIRZ u ime države potpisuje ugovor sa investitorom i samim tim ima obavezu da investitoru srazmjerno otplaćuje svake godine.

Prema zakonu o TIRZ-u, postoje odbici, što znači da kompanija daje platu zaposlenima, ali ne i sve doprinose, kao što je lični porez od deset posto, koji se smatra finansijskom podrškom države investitoru. To znači da država ne daje novac kompaniji, ali ni kompanija ne plaća državi.

Postoji i oslobađanje od poreza na dohodak od deset posto - i to na kraju godine, kaže Arben Halili, ali i PDV, koji država neće vratiti na kraju godine, što se uzima kao učešće države, odnosno finansijska podrška investitorima.

"Tako je svima u TIRZ zonama. Nisam pročitao ugovor za ovu firmu, ali sam uvjeren da je po zakonskoj regulativi, ali neće se zakonska regulativa mijenjati samo zbog jedne kompanije. Ako se ona promijeni, to će naravno važiti i za sve ostale", kaže nekadašnji direktor TIRZ-a Tetovo.

Očekuje se da će se prvi električni automobil makedonske proizvodnje e.Go pojaviti na tržištu 2024. godine, kada će mu biti određena i cijena.