Sjevernokorejski 'brodovi duhova' na ruskoj obali

Fotografkinja iz Vladivostoka zabilježila je neobičan fenomen često pustih sjevernokorejskih ribarskih brodova koji se pojave na obali ruskog Primorskog kraja.

Ovaj napušteni sjevernokorejski ribarski brod talasi su doveli do istočne obale Rusije u proljeće 2020. godine. To je jedan od nekoliko sličnih plovila - mnogi sa tragičnom sudbinom - koji se svake godine pojave kraj ruske obale.

Fotografkinja Natalija Bulkina, koja živi u Vladivostoku na ruskom Dalekom istoku, od 2019. godine traga za sablasnim olupinama sjevernokorejskim brodova.

Većina nasukanih brodova su pusti. I dok neki nose tijela sjevernokorejskih mornara, drugi, pak, preživjele. Oluje često pogađaju Japansko more.

Lokalno stanovništvo je 2018. dovelo bager da probije trup prevrnutog plovila koje je bilo uglavljeno u pijesak na plaži 150 kilometara od Vladivostoka, nakon što su čuli glasove iznutra. Nakon spasilačke akcije, iz trupa je izašao "mršavi ribar, crvenih očiju". Govorio je korejskim jezikom. Ribari koji prežive put do ruske obale bivaju deportovani nazad u Sjevernu Koreju.

Bulkina, koja se preselila u Vladivostok iz rodnog grada kod Sankt Peterburga, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je, nakon što je vidjela nekoliko sjevernokorejskih plovila tokom svojih avantura duž obale, shvatila da olupine "nisu puki izolovani slučaj, već dio većeg fenomena".

Za ovaj zakržljali nož se vjeruje da je pripadao sjevernokorejskom ribarskom brodu koji je doplivao do ruske obale.

Prema pisanju Siberian Timesa, sjevernokorejske lovokradice na lignje često uplove u ruske vode i koriste ilegalne mreže, obično tokom ljetnih mjeseci.

U studiji iz 2020. godine navodi se da su ogromne kineske koćarske flote, koje su lovile lignje posljednjih godina, drastično iscrpile zalihe morskih plodova u vodama Sjeverne Koreje. S obzirom na kvote koje treba ispuniti, ribari Sjeverne Koreje bili su prisiljeni na sve duža, rizičnija putovanja na otvorenom moru u jednostavnim drvenim plovilima.

Broj smrtnih slučajeva na moru teško je precizno navesti. Rusija ne evidentira plovila koja zalutaju do njene obale. Međutim, japanske vlasti su izvijestile da se od 2016. do 2020. godine skoro 600 takozvanih brodova duhova, sa desetinama tijela, pojavilo kod ruske obale.

Detalj sa sjevernokorejskog ribarskog broda zalutalog na obalu u istočnoj Rusiji.

Bulkina kaže da je očajna na prizore sjevernokorejskih ribarskih brodova, odnosno na ove ljude koji se u takvim čamcima kreću ka otvorenom moru.

Bulkina ističe da je nakon izbijanja pandemije korona virusa došlo do naglog pada broja brodova koji se pojavljuju na istočnoj ruskoj obali. Fotografkinja tvrdi da je to više zbog mjera karantina, nego zbog boljih sigurnosnih uslova ribara koje određuje totalitarni sjevernokorejski režim.

Bulkina je lokalnim medijima rekla da joj je fotografisanje "brodova duhova" dalo "snažan osjećaj očaja, smjelosti, rizika i straha". Ističe da kada stoji blizu ovih čamaca samo može "nagađati kroz kakvu su dramu ovi ljudi prošli, nakon što su se otisnuli na pučinu u tako slabim plovilima".

Preveo: Zvjezdan Živković