Američka podrška za hitan početak pregovora Severne Makedonije sa EU

Pomoćnik američkog državnog sekretara Karen Donfried u Skoplju se sastala i sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem

Pomoćnik američkog državnog sekretara Karen Donfrid (Donfried) prenela je u četvrtak premijeru Severne Makedonije Dimitru Kovačevskom američku podršku za hitan i neodložan početak pregovora sa Evropskom unijom (EU), saopštila je vlada u Skoplju.

Kako se navodi, Donfrid je na sastanku sa Kovačevskim "izrazila snažnu i nedvosmislenu podršku administracije američkog predsednika Džoa Bajdena za razvoj i evropsku integraciju Severne Makedonije i za hitan i hitan početak pregovora sa EU, kao pitanje od strateškog značaja za stabilnost celog Zapadnog Balkana".

Donfrid je naglasila da je Severna Makedonija važan transatlantski partner SAD.

Pročitajte i ovo:

EU traži početak pregovora o članstvu Sjeverne MakedonijeS. Makedonija i Bugarska ponovo uspostavile komercijalne letoveBorrell: Što prije početi pregovore o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije

Početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU je u decembru 2020. blokirala Bugarska i pored bezuslovne preporuke Evropske komisije.

Na sastanku u vladi Severne Makedonije, kojem je prisustvovao i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar, zajednički je istaknut značaj strateškog partnerstva Severne Makedonije sa Sjedinjenim Državama.

Istaknuto je da Severna Makedonija, kao članica NATO i zemlja kandidat za članstvo u EU, funkcioniše na principima demokratskih i evropskih vrednosti i da se u izazovima koje je doneo rat u Ukrajini brzo i potpuno stavila na liniju politika NATO i EU.

Efikasnom politikom podrške naroda u Ukrajini i u skladu sa spoljnom politikom NATO-a i EU, Severna Makedonija je, kako je ocenjeno, dala još jedan jak argument da pripada NATO i EU.

Zajednički je konstatovano da to EU treba da prepozna i vrednuje otvaranjem pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, jer je proširenje Unije na Zapadni Balkan, sa geopolitičkog stanovišta, bezbednosno pitanje i od suštinskog je značaja za stabilnost i prosperitet celog regiona i same EU, navodi se u saopštenju sa sastanka Donfrid i Kovačevskog.

Donfrid se Skoplju srela i sa ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, a najavljeni su i susreti sa šefom države Stevom Pendarovskim i ministarkom odbrane Slavjankom Petrovskom.