Na severoistoku SAD velike snežne padavine i jak vetar

Radnik čisti sneg na Tajms skveru tokom oluje na Menhetnu, Njujork, SAD, 29. januara 2022.

Ulice gradova na severoistoku Sjedinjenih Američkih Država, od Njujorka do Mejna, u subotu su bile prekrivene sa do 15 centimetara snega.

Meteorolozi upozoravaju da bi, zbog mećave praćene snažnim vetrom, snežni pokrivač mogao da se više nego učetvorostruči, dok postoji mogućnost i rasprostranjenih nestanaka električne energije i poplava u priobalnim područjima.

Delovi deset američkih saveznih država i pojedini gusto naseljeni gradovi - Njujork, Filadelfija i Boston - su na putu oluje koja će besneti tokom celog dana.

Pročitajte i ovo: Snježna oluja pogodila istočni dio SAD-a

Prema podacima vebsajta "FlightAware", aviokompanije su otkazale više od 4.500 letova na nekim od najprometnijih aerodroma u zemlji, a od Bostona do prestonice Vašingtona suspendovan je ili ograničen železnički saobraćaj.

Zvaničnici od Virdžinije do Mejna upozorili su stanovnike da ne izlaze na puteve zbog niske vidljivosti.

U Roud Ajlendu, gde je izdato upozorenje na mećavu, zabranjen je putnički saobraćaj, osim u hitnim slučajevima.

U dva od tri okruga u Delaveru, izlazak na puteve dozvoljen je samo radnicima vitalnih službi, a u Masačusetsu, gde bi u nekim izolovanim područjima moglo da padne i do 76 centimetara snega, velikim kamionima je zabranjen izlazak na autoputeve veći deo subote.

Delovi deset država su pod upozorenjem na mećavu: Mejn, Nju Hempšir, Masačusets, Roud Ajlend, Konektikat, Njujork, Nju Džersi, Delaver, Merilend i Virdžinija. Najveći nalet oluje biće u područjima koja su blizu obali, sa mogućim vetrom jačine do 113 kilometara na sat.

U prioobalnom delu Nju Džersija, procenjuje se da bi moglo da padne do 46 centimetara snega, a istočnom delu Long Ajlenda 43. U Merilendu je mobilisana Nacionalna garda. Vašington i Baltimor izbegli su najveći udar oluje.