Sever Kosova ostao bez Srba u institucijama

U policijskoj stanici u Severnoj Mitrovici srpski policajci, koji su podneli ostavke, predali su oružje, 7. novembar.

Pored policije, ostavke su podneli i tužioci Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, koje pokriva teritoriju Južne Mitrovice, Severne Mitrovice, Srbice i Vučitrna.

Politički predstavnici Srba na Kosovu najavili su 5. novembra povlačenje srpskih zvaničnika iz institucija Kosova na severu, uključujući policiju, tužilaštvo, sud, skupštinu i centralnu vlast.

Reč je o vozilima Policije Kosova parkiranim ispred policijske stanice u Zvečanu – jednoj od četiri opštine na severu, naseljenoj većinom Srbima. Regionalni direktor Policije na severu Nenad Đurić izjavio je 3. novembra da policajci na severu neće poštovati odluku Vlade Kosova o registarskim tablicama. Dan kasnije, Đurić je suspendovan sa te funkcije.

Srbi se protive sprovođenju plana o tri faze Vlade Kosova. U prvoj fazi biće upozoravani vozači sa srpskim tablicama (kao što su KM, PZ, PR i sl.), u drugoj će biti kažnjeni novčanom kaznom od 150 evra, dok će se u trećoj fazi koristiti probne tablice. Posle 21. aprila, izvršna vlast u Prištini saopštila je da će na teritoriji Kosova moći da saobraćaju samo automobili sa RKS registarskim oznakama.

Srpski zvaničnici na Kosovu opisali su odluku o registarskim tablicama kao odluku usmerenu protiv "Srba na Kosovu". Srpski policajci, tužioci i sudije integrisani su u kosovske strukture 2013. godine, nakon sporazuma između Kosova i Srbije, u okviru dijaloga za normalizaciju odnosa.

Vlasti su saopštile da su do sada prihvatile ostavke blizu 600 policijskih zvaničnika na severu iz redova srpske zajednice.

Sudije i tužioci koji su podneli ostavke 7. novembra rekli su da je to bio "emotivni" odlazak. Rekli su da su dobro sarađivali sa albanskim kolegama na severu.

Predstavnici Srpske liste - glavne stranke Srba na Kosovu - poručili su da će se Srbi vratiti u institucije kada Vlada Kosova odustane od plana o preregistraciji automobila i uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Ovde je stacionirana saobraćajna jedinica Policije Kosova naselja Grabovac u opštini Zvečan. Prema rečima kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje (Xhelal Svecla), Kosovo je do 7. novembra prihvatilo ostavke 461 srpskog službenika za sprovođenje zakona, 107 graničnih policajaca i deset policijskih istražitelja.

Srbija insistira da Kosovo odustane od plana da se srpske registarske tablice preregistruju u RKS. Beograd je ranije predlagao upotrebu registarskih oznaka KS (statusno neutralne), ali je Kosovo to odbilo.

Osnovni sud u Severnoj Mitrovici.

"Nema predaje. KM ostaje", poruka je na zidu u Severnoj Mitrovici. Kosovo KM tablice smatra nelegalnim, ali ih je do sada tolerisalo na severu Kosova.

Automobil parkiran ispred Osnovnog tužilaštva u Mitrovici. Prema podacima, u ovom tužilaštvu radilo je deset srpskih tužilaca, 22 administrativna radnika i pomoćno osoblje.

Mesto koje je policija koristila u Zvečanu. Srbija je zatražila da EULEX i KFOR preuzmu policijske odgovornosti na severu. EULEX je rekao da tu odgovornost neće preuzeti.

Veruje se da u četiri opštine na severu Kosova ima blizu 10.000 automobila sa registarskim tablicama koje izdaje Srbija.

Misija NATO na Kosovu (KFOR) ranije je saopštila da bi mogla da interveniše ako stabilnost na severu zemlje bude ugrožena. Na severu su 7. novembra primećene patrole italijanske žandarmerije.