Suđenje Šešelju: Optuženi ponovo traži višemilijunsku odštetu

Vojislav Šešelj

Vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj uputio je Haškom sudu (ICTY) ponovno zahtjev za odštetom od 12 milijuna eura zbog preko 11 godina boravka u pritvoru bez presude (do 1.lipnja 2014.godine – 4.115 dana).

Šešelj je na 56 stranica opširno podsjetio suce na međunarodno zakonodavstvo, te dao detaljan popis troškova svog boravka u pritvoru, troškova posjeta obitelji, pravnih savjetnika, obiteljskih prijatelja i dužnosnika Srpske radikalne stranke (SRS) te troškova pravnih savjetnika i obrane. Zatražio je pri tom naknadu za psihičke i tjelesne boli sebe i članova obitelji te odštetu za strah koji je navodno pretrpio u pritvoru.

Šešelj je primjerice zatražio milijun i 100 tisuća eura za odštetu SRS-u koju je sud oštetio odvojivši od nje njezinog lidera – čime je stranci, prema mišljenju optuženog, nanio izbornu štetu.

Podsjetimo, Šešelj se dobrovoljno predao Haškom sudu 2003. godine, dok je suđenje za zapovjednu odgovornost nad zločinima dobrovoljaca SRS-a i Srpskog četničkog pokreta u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini (1991-1993) – počelo četiri godine kasnije, nakon štrajka glađu optuženog i njegove borbe da mu se dozvoli – da se zastupa sam.

Optuženi: uhićen sam zbog Đinđića

U svom zahtjevu za odštetom, kojeg je već upućivao sudu, Šešelj je napisao kako je uhićen bez pravnog osnova i to jer je bivši premijer Srbije Zoran Đinđić 2003. godine zatražio od bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte „da odvede profesora Vojislava Šešelja i da ga ne vraća nazad, ali ju je također upozorio – da će s njim imati velikih problema“.

„To nije više velika tajna budući da je Carla del Ponte to sve opisala u svojim memoarima“, ustvrdio je Šešelj poričući s druge strane – da je on utjecao na dužinu pritvora i procesuiranja, što je nedavno izjavila i glasnogovornica suda.

Podsjetimo, Šešelju je prvostupanjska presuda trebala biti izrečena u listopadu prošle godine, ali je iz tročlanog sudskog vijeća diskvalificiran sudac Frederik Harhoff – na zahtjev optuženog. Nakon toga došlo je do odgađanja izricanja presude, a nakon što se cijeli slučaj našao u pitanju, suci su odlučili da se postupak nastavi, odnosno da se izrekne prvostupanjska presuda - nakon što se zamjenski sudac upozna sa slučajem.

Nakon cijelog skandala i daljnjeg natezanja oko nastavka i sudbine procesa – prvostupanjski suci su prošli mjesec odlučili pustiti Šešelja na privremenu slobodu, zatraživši od država Srbije i Nizozemske osiguravanje uvjeta pod kojim bi ga se transferiralo iz haškog pritvora u Beograd.

Hoće li se to dogoditi ostaje još za vidjeti budući da je Šešelj zatražio bezuslovno puštanje na slobodu, a haško tužiteljstvo – osiguranje mjera da optuženi ne ugrožava žrtve i svjedoke tijekom boravka u Srbiji, kao i da se vrati u Den Haag kad to bude naloženo.

Zahtjev za odštetom Šešelj je uputio 10. lipnja ove godine, a sud ga je objavio u četvrtak – kao 521. do sada podnesen podnesak od strane optuženog.