Egipat potresa serija štrajkova

Turistički vodiči na mitingu apeluju na turiste da ponovo počnu da putuju u Egipat, 14. februar 2011.

Svega šačica demonstranata je ostala na trgu Tahrir nakon što je vrh egipatske armije obećao da će raspustiti parlament i suspendovati Ustav. No, revolt u kome je zbačen autoritarni predsednik Hosni Mubarak, podstakao je sada seriju štrajkova nezadovoljnih radnika.

Vrhovni savet oružanih snaga saopštio je u nedelju da će ostati na vlasti šest meseci ili do održavanja izbora.

Vlada koju je prošlog meseca imenovao Hosni Mubarak, takođe zbačena u petak, nastaviće rad ali će biti odgovorna vojnom rukovodstvu.

Demonstranti su pozdravili ove najave, jer su smatrali da su i parlament kao i Ustav korumpirani odnosno bili u funkciji Mubarakove autoritarne vladavine.

“Odluka vrhovne vojne komande da pripremi predlog novog ustava i raspusti parlament, označava početak novog života po najvišim standardima slobode. Na taj način Egipat se kreće pravim putem - mirno i samopouzdano. To je ‘ulica’ želela”, kaže stanovnik Kaira Hasan Alajdi.
Protest radnika u Kairu, 14. februar 2011.

Armija se suočava sa problemima u uklanjanju jezgra demonstranata sa Tahrir trga uprkos pretnji hapšenjima. Demostranti traže da vojska preda vlast civilnoj administraciji.

Pojedini demonstranti su organizovali takozvani Savet poverenika koji će braniti ciljeve revolucije i zadržati pritisak na vojsku.

Većina Egipćana, međutim, žudi da se vrati normalnom životu. Mnoge prodavnice u prestonici ponovo su otvorene, a biznismeni se nadaju da će se previranje okončati, jer su u međuvremenu njihovi poslovi blokirani.

Premijer Ahmed Šafik je kazao da je za odlazeću vladu najvažnije da “ponovo uspostavi bezbednosti i olakša svakodnevni život građana”.

Nova adminstracija je saopštila da istražuje optužbe protiv pojedinih ključnih Mubarakovih ministara. U međuvremenu, nastoji da povrati deo novca koji kontrolišu pripadnici njegovog režima.

Jačaju protesti u Alžiru i Jemenu

No, put ka stabilnosti će biti trnovit.

Revolt u kome je zbačen Mubarak, podstakao je seriju protesta i štrajkova ohrabrenih radnika koji zahtevaju bolje uslove i obračun sa rasprostranjenom korupcijom.

Nekoliko stotina zaposlenih okupilo se u ponedeljak ispred ogranka banke Aleksandrija u Kairu, tražeći ostavku rukovodstva.

Jedan od zaposlenih u banci: Ako se bilo ko od nas žalio, odmah bi dobio otkaz. Velike su razlike u platama između zaposlenih koji dugo rade i novih, mladih.

“Mi to tražimo godinama, ali to ‘jedno uvo uđe a na drugo izađe’. Ako se bilo ko od nas žalio, odmah bi dobio otkaz. Velike su razlike u platama između zaposlenih koji dugo rade i novih, mladih”, kaže jedan od zaposlenih Samir Mohamed al - Sajed.

Banke su u ponedeljak zatvorene. Egipat će u utorak, 15. februara proslaviti nacionalni praznik

Zaposleni u javnom saobraćajnom sektoru kao i državne organizacije za mlade i sport, takođe danas štrajkuju tražeći bojle plate.

Protestuje i oko 150 turističkih radnika na platou ispred Velikih piramida u Gizi.
Za sada se ne zna kakvi su planovi, odnosno kakva budućnost očekuje Hosnija Mubaraka, za koga se pretpostavlja da je u svojoj rezidenciji u letovalištu Šarm al Šeik.

Njegov pad podstakao je zahteve za demokratskim reformama u arapskom svetu, uključujući i sve jače proteste u Alžiru i Jemenu – gde su u ponedeljak nekoliko hiljada studenata i pravnika izašli na ulice tražeći ostavku predsednika Ali Abdulaha Saleha.

Palestinski premijer Salam Fajad ponudio je u ponedeljak ostavku vlade. Na taj potez su, po mnogim procenama, uticali previranja u Tunisu i Egiptu. Palestinski predsednik Mahmud Abas je prihvatio ostavku Fajedovog kabineta i zatražio je od njega da formira novu vladu.

Ovaj potez palestinskih vlasti je usledio samo nekoliko meseci uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora, koje radikalni Hamas, koji je na vlasti u Gazi, ne prihvata.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.