Sedmica u slikama: 4 - 11. oktobar

Aktivisti "doručkuju" u improvizovanoj kuhinji. Oni učestvuju u protestu Amnesty Internationala ispred Ruske ambasade u Pragu. Protest je dio aktivnosti ove organizacije u cilju pokazivanja nezavisnih glasova Rusije koji otvoreno ocijenjuju političke poteze svoje zemlje. Na transparentu piše: "U Rusiji možete slobodno iskazati mišljenje (ali jedino u svojoj kuhinji)". (epa/Filip Singer)

Prodaja majica sa likom ruskog predsjednika Vladimira Putina povodom njegovog 62. rođendana koji se obilježava 7. oktobra, Moskva. (epa/Yuri Kochetkov)

Indijski grnčar pravi lampe u svojoj radionici uoči hinduističkog festivala Divali. Fotografija načinjena u zapadnom indijskom gradu Ahmedabad. (Reuters/Amit Dave)

Pripreme uoči 3. Međunarodnog takmičenja "Balet 21. vijeka" u ruskom gradu Krasnoyarsku. (Reuters/Ilya Naymushin)

Turski Kurdi mole se za mještane grada Kobani. Izaslanik UN za Siriju zatražio je od Turske da dopusti volonterima da pređu sirijsku granicu kako bi spriječili dalje krvoproliće u tom gradu. (Reuters/Umit Bektas)

Erupcija na planini Sinabung, provincija Sjeverna Sumatra, Indonezija. (Reuters/YT Haryono)

Srpski teniser Novak Đoković u duelu protiv Kazahstanca Mikhaila Kukushkina na Mastersu u Šangaju. Đoković je bio pobjednik meča. (Reuters/Aly Song)

Vojni avioni Australije nadlijeću Irak. Namjera je uništiti borbene položaje militanata Islamske države. (AFP)

Policija je koristila suzavac i vodene topove na demonstrante u Ankari koji su protestovali zbog krvoprolića militanata Islamske države nad sirijskim gradom Kobani, te zbog pasivnosti turske vlade da snažnije odgovori ovom činu. (AFP/Adem Altan)

Američki državljanin japanskog porijekla Shuji Nakamura (lijevo) čeka da održi govor pred novinarima na konferenciji u Kaliforniji nakon što je osvojio Nobelovu nagradu za fiziku 2014. Na fotografiji je njegov kolega Herbert Kroemer koji je primio istu nagradu 2000. godine. Nakamura i još dvojica japanskih naučnika ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za izum plavog, energetski efikasnog LED (light emitting diodes) svjetla. (Reuters/Lucy Nicholson)

Oblak dima nad sirijskim gradom Kobani. (epa/Sedat Suna)

Žena stoji ispred ulaza u bolnicu u gradu Schastya, blizina Luganska, istočna Ukrajina. (Reuters/David Mdzinarishvili)

Prvi dan hodočašća u Meku, najvećem svetilištu muslimana. (Reuters/Muhammad Hamed)

Čestitanje povodom prvog dana Kurban-bajrama ispred Badshahi džamije u Lahoreu, Pakistan. (AFP/Arif Ali)

Prizor sa prodemokratskih protesta u Hong Kongu, 6. oktobar. (Reuters/Carlos Barria)