Savo Milošević: Srbija se mora izviniti Engleskoj za fudbalski incident

Utakmica Srbija - Engleska

Fudbalski savez Srbije treba da se izvini za incident koji se dogodio na utakmici mladih reprezentacija Engleske i Srbije u Kruševcu, izjavio je za Radio Slobodna Evropa direktor svih selekcija u Fudbalskom savezu Srbije (FSS) Savo Milošević.

Kvalifikacioni meč za odlazak na prvenstvo Evrope ostao je u senci tuče, ali i rasističkih uvreda koje su sa tribina upućivane fudbaleru Dejvidu Rozu.

U razgovoru za RSE Savo Milošević kaže da ni sam nije video šta se sve događalo, te podvlači:

„Ono što mogu da kažem je da se to apsolutno neće tolerisati. Utakmica je organizovana perfektno. Ovo je bio sukob unutar terena, među igračima. Niko nije učestvovao spolja osim aktera samog meča. Što se konkretno tuče tiče i samih aktera mogu sigurno da vam kažem da će naši krivci biti kažnjeni, jer jednostavno ovo nije dozvoljeno ponašanje kada su u pitanju profesionalci, a pogotovu nacionalni tim“.

Milošević je rekao da su svi odgovorni za ovaj incident.

„Meni je posebno žao što se sve to izdešavalo upravo zato što je selektor engleske reprezentacije Stjuart Pirs čovek sa kojim sam igrao, odnosno igrali smo jedan protiv drugog, znamo se mnogo godina i u izuzetno smo dobrim odnosima“.

On je za sada jedini koji se izvinio engleskim kolegama, ali kaže da smatra da i Fudbalski savez Srbije to treba da učini.

Savo Milošević

​„Apsolutno to mislim i to će biti moj predlog. Treba da uputimo izvinjenje Engleskoj fudbalskoj federaciji jer nismo uzvratili gostoprimstvo na pravi način“, zaključuje Milošević.

Selektor mlade fudbalske engleske reprezentacije Stjuart Pirs potvrdio je da je publika na rasnoj osnovi vređala njegovog fudbalera Dejvida Rouza.

„Mislim da je bilo jedan ili dva rasistička incidenta i oni su prijavljeni Evropskoj fudbalskoj uniji. To je sada u njihovim rukama i znaće šta da urade sa tim“, rekao je Pirs.

Bivši fudbalski reprezentativac Engleske Pol Ins zatražio je od UEFA-e da izbaci mladu reprezentaciju Srbije iz kontinentalnih takmičenja na 10 godina, zbog incidenta koji se dogodio u Kruševcu.

„Ovim stvarima moraju da se pozabave Sep Blater i Mišel Platini, kazao je Ins.

Engleska je pobedila Srbiju sa 1:0 i sa rezultatom 2:0 plasirala se na Evropsko prvenstvo naredne godine za igrače do 21 godine.

(VIDEO: Neredi nakon utakmice Srbija - Engleska)
http://www.youtube.com/embed/9ZZY9U1CdDs

Na pitanje da li je moguće izbacivanje Srbije iz kontinentalnih takmičenja na čak 10 godina, Milošević odgovara:

„Na snimku će se verovatno videti šta se dogodilo. Ono što znam je da tokom utakmice takvih ispada nije bilo. Za tih 90 minuta nije bilo zviždanja himni, nije bilo pogrdnih povika prema engleskoj reprezentaciji osim zvižduka. A ono što se desilo na kraju, koliko sam shvatio, bilo je isprovocirano. Mladi engleski igrač koji je u igru ušao u drugom poluvremenu je ka publici pokazao srednji prst. Na kraju utakmice pri njihovom slavlju. Ako je to isprovocirano od strane igrača sa terena to je već nešto drugo. U svakom slučaju nije dobro i neće biti dobro po sve nas i po Savez i po one koji su učestvovali u incidentu a krivi su. Na žalost takve stvari nam se ponavljaju i nikako da shvatimo da ćemo za to platiti visoku cenu“, zaključuje Milošević.