Šaškor: Vlast slabija, opozicija jača

Glasanje u Hrvatskoj

Veliki pobjednik lokalnih izbora u Hrvatskoj Milan Bandić u izbornoj je noći zasuzio jer je morao hitno u Mostar. Majka mu je, kazao je, na samrti. Majka je, srećom, živa, a zagrebački je gradonačelnik, kako pišu mediji, za manje od 4 sata stigao automobilom u Mostar. I odmah odjurio natrag. Vratio se u zoru.

Činjenica je da su mu građani Zagreba dali ogromnu podršku, praktički nedostižnu u drugom izbornom krugu.

Premijer Zoran Milanović, lider vladajućeg SDP-a, priznao je slab rezultat u Zagrebu, preuzeo odgovornost i ostao pri svojim ocjenama da je u Zagrebu na vlasti ''jedna klijentelistička ekipa koja ne vodi grad niti na približno evropski način''. Ali građani imaju pravo izabrati i najgore, poručio je Milanović.

Lider oporbe Tomislav Karamarko proglasio je svoju stranku, HDZ, izbornim pobjednikom i najavio pokretanje inicijative za prijevremene izbore.

Rezultati netom održanih lokalnih izbora u Hrvatskoj zapravo su očekivani. U skladu su i s trendovima u zemljama u krizi. Aktualna vlast slabi, opozicija jača. Ali, niti je vlast dramatično izgubila, niti je opozicija trijumfirala.

Između dvije najveće političke stranke u Hrvatskoj – SDP-a i HDZ-a - odnos snaga ostao je manje-više na razini prošlih lokalnih izbora.

Milan Bandić


Dalmacija (s izuzetkom Splita) i Slavonija (s izuzetkom Osijeka) ostaju HDZ-eove utvrde, uz Liku i još poneku županiju. Ljevica čvrsto drži Rijeku, Istru, sjeverozapad Hrvatske. Milanović nije uspio s neobičnim manevrom u Istri da s otpadnikom iz najjače regionalne stranke, IDS-a, ujedno koalicijskim partnerom na državnoj razini, pokuša osvojiti mjesto župana. U Zagrebu su i HDZ i SDP izgubili dio biračkog tijela, SDP brojčano više, ali je ostao najjača stranka. To je Pirova pobjeda jer neće uspjeti predvoditi Gradsku skupštinu. Rezultat HDZ-ove gradonačelničke kandidatkinje je prava katastrofa. Zato što je stvarni kandidat HDZ-a bio – Milan Bandić, bivši SDP-ovac.

I dok političke stranke pokušavaju tumačiti izbore onako kako im najviše odgovara, prenaglašavajući uspjehe i relativizirajući neuspjehe, neosporno je najveći pojedinačni dobitnik proteklih izbora zagrebački gradonačelnik Bandić.

Mogu pojedini etablirani političari, u stilu mitskog kralja Ubuja, sada zavapiti – ''dajte mi neki drugi narod'', ali ne vrijedi. Narod je izabrao lukavog manipulatora premazanog debelim slojem korupcije.

Bandićev izbor je ogledalo najjačih stranaka. SDP ga je iznjedrio, kalkulantski oklijevajući raščistiti s njim dok se moglo. HDZ ga je prešutno podržavao, jer je u gustoj zagrebačkoj klijentelističkoj mreži zadržavao dobre poslove za svoje ljude. Podržava ga i Crkva jer joj osigurava novac i nesmetani utjecaj.

Cijeli niz drugih političara, sa sličnim, pa i težim repovima lagodno je protrčao biralištima, od bivših HDZ-ovih ministara, do lokalnih moćnika s dosjeima.

Bučno je propao splitski gradonačelnik Željko Kerum. Njegov sirovi primitivizam bio je ipak nepodnošljiv. Blizu kraha u Metkoviću je i Stipe Gabrić Jambo, koji se hvalio korumpiranošću. Ali ovi izuzeci ne mijenja ukupnu sliku.

Na izborima se pojavilo i nekoliko nezavisnih lista koje je okupio čisti građanski aktivizam i koji su se istakli djelovanjem u lokalnoj zajednici s novim, inovativnim idejama (na primjer, u Splitu). To svakako ohrabruje.

Nakon lokalnih izbora ništa se krupno neće promijeniti na političkoj sceni. Objektivno, vladajuća koalicija jest oslabljena, ali nije neposredno ugrožena.

Još uvijek ovisi o vlastitim rezultatima. A oni nisu naročiti.

Ukratko, pokazalo se da građani honoriraju bezakonje, grabež za sebe i svoje klijentelu. Nekažnjeno su prošli i širitelji mržnje i nesnošljivosti.

Lov u mutnome se isplati, to je najjača poruka proteklih izbora. To je rezultat dva desetljeća invalidne demokracije. I to je ono što je dugoročno upozoravajuće za cijelo društvo.