Sarajevski mostovi prvi put u prazničnom ruhu

Skenderija most nastao je krajem 15 vijeka. Izgradio ga je osmanski namještenik Skender-paša po kojem je naselje na lijevoj obali Miljacke nazvano Skenderija.

 Most je tokom rata (1992.-1995.) pretrpio veliku štetu, a obnovljen je 2014.godine.

Festina lenta u prevodu znači Požuri polako. Izgrađen je 2012.godine.

Nalazi se kod Akademije likovnih umjetnosti.

Čobanija most se nalazi preko puta Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

Izgrađen je 1557.godine i prvobitno je bio drveni. Rekonstruisan je i izgled nije mijenjao od 1888.godine.

Drvenija most je izgrađen 1898.godine. Sačuvana je samo drvena ograda nakon što je 80-tih godina prošlog vijeka drvena konstrukcija zamijenjena betonskom.

Ćumurija je dobila ime po pepelu ćumura kojeg su kovači odlagali u njegovoj blizini. Izgrađen je 1556.godine, a 1886. je zamijenjen željeznom konstrukcijom.

Latinska ćuprija je poznata i kao Principov most, po Gavrilu Principu koji je 1914.godine ubio prestolonasljednika Austro-ugarske monarhije Franca Ferdinanda I njegovu suprugu Sofi. 

Most je u vrijeme nastanka povezivao desnu obalu Miljacke sa naseljem u kojem je stanovalo kršćansko stanovništvo-Latinlukom.

Careva ćuprija je izgrađena u 15.vijeku. Poplava je uništila most 1619.godine. Nakon toga je srušen I ponovo izgrađen.

Novi most Vijećnica je izgrađen 2003.godine. Vodi prema dućanima i ugostiteljskim objektima prema Baščaršiji, centralnom sjedištu Sarajeva.

Šeher-Ćehajina ćuprija je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Most je sagrađen u Osmanskom razdoblju. Smatra se kako je ova ćuprija nastariji prelaz preko rijeke Miljacke.

Gradska Vijećnica je svečano otvorena 20. aprila 1896. godine, korištena je za upravne i administrativne svrhe. Do 1992. godine, u Vijećnici je bila Narodna biblioteka. 

Sarajevska vijećnica je u noći između 25. i 26. augusta 1992. pogođena artiljerijskim projektilima sa položaja Vojske Republike Srpske iznad Sarajeva. Uništeno je oko dva miliona jedinica bibliotečkog fonda.

Obnovljena je 2014.godine.