Šangajska organizacija protiv intervencije u Siriji i raketnog štita u EU

Šangajska konferencija

Rusija, Kina i četiri zemlje centralne Azije, članice Šangajske organizacije za saradnju, saopštile su u Pekingu da se protive stranoj intervenciji u Siriji, upotrebi sile protiv Irana, koga Zapad sumnjiči da je njegov nuklearii program namenjen u vojne svrhe, kao i jednostranom razmeštanju odbrambenog raketnog štita.

Šangajska organizacija osuđuje nasilje u Siriji, naglašavajući potencijalnu ulogu Saveta bezbednosti u uspostavljanju reda u toj zemlji.

"Pozicija Kine i Rusije o Siriji je veoma jasna. Mi se odlučno protivimo da druge zemlje bilo koja sredstva za mešanje u prilike u Siriji. I dalje smatramo da sami Sirijci treba da reše unutrašnje probleme”, rekao je zamenik kineskog ministra inostranih poslova Čeng Guoping.

Rusija i Kina, stalne članice Saveta bezbednosti sa pravom veta, u više navrata su blokirale nastojanje zapadnih zemalja da se izvrši jači pritisak na sirijske vlasti u cilju prekida nasilja protiv pristalica opozicije. Moskva je dugogodišnji saveznik režima u Damasku koga snabdeva oružjem.

Na samitu je bilo reči o iranskom nuklearnom programu za koga Zapad sumnja da je namenjen proizvodnji oružja.

"Neprihvatljiv je svaki pokušaj da se silom reši iransko pitanje. To bi izazvalo nepredvidive posledice i predstavljao pretnju stabilnosti i bezbednosti regiona i celog sveta", piše u saopštenju.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad koji je takođe u Pekingu, optužio je Zapad da gubi vreme pregovaranjem o iranskom nuklearnom programu, i odbio da prisustvuje pripremnim sastancima o njegovoj zemlji pre skupa zakaznog za 18. i 19. juni u Moskvi.

Vašington je ove nedelje saopštio da sa umerenim optimizmom gleda na mogućnosti potpisivanja sporazuma Međunarodne agencije za atomsku energiju i Teherana tokom nove runde pregovora idućeg petka u Beču.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u sredu da bi uvođenje novih sankcija Teheranu bilo u potpunosti kontraproduktivno.

Kina, jedna od važnih saveznica Irana, u više navrata je saopštila da je protiv svake upotrebe sile, a kineski premijer Ven Đibao je Ahmadinedžadu rekao da se Kina protiv toga da bilo koj zemlja Bliskog istoka dođe do nuklearnog oružja.

Hu Đintao sa Vladimirom Putinom i Mahmudom Ahmadinedžadom

Šangajska organizacija takođe ocenjuje neprihvatljivim razmeštanje odbrambenog raketnog štita “bilo koje države ili grupe zemalja”, jer to, kako se ističe, predstavlja “pretnju međunarodnoj bezbednosti”. U Deklaraciji nije posebno pomenut plan NATO-a da u Evropi razmesti raketni štit u slučaju pretnji iz Irana i drugih zemalja, čemu se Rusija odlučno protivi.

Šangajsku organizaciju čine Rusija, Kina, Kazahstan, Uzbekistan Tadžikistan i Kirgistan.

Status posmatrača imaju Indija, Iran, Mongolija i Pakistan a nedavno im se pridružio i Avganistan. Procenjuje se da je to deo napora Rusije, Kine i njihovih saveznika da povećaju uticaj u Avganistanu imajući u vidu da će se veći deo međunarodnih trupa koje predvodi NATO povući do kraja 2014. godine.

Članice Šangajske organizacije su saopštile da se zalažu da Avganistan postane “nezavisna, neutralna, mirna zemlja oslobođena od terorizma i narko kriminala”.
Mnoge islamističke grupe koje deluju u Rusiji, Kini i Centralnoj Aziji potiču iz Avganistana i plemenskih oblasti u Pakistanu.

Predsednik Kine Hu Đintao je ukazao na pojačanu saradnju članica Šangajske organizacije u cilju borbe protiv islamskog terorizma i krimanala.

“Suočeni sa dubokim promenama međunarodne situacije, jačanjem terorizma, separatizma, ekstremizma i ostalih kriminalnih aktivnosti, smatramo da članice ove asocijacije treba da ojačaju kapacitete za reagovenje u kriznim situacijama, kako bi Šangajska organizacija postala efikasan i pouzdan činilac u zaštiti regionalne bezbednosti”.

Članice Šangajske organizacije su se saglasile da formiraju razvojnu banku i fond. Kineski predsednik je najavio da će njegova zemlja odobriti 10 milijardi dolara za kreditiranje država okupljenih u ovu asocijaciji.