Putin ne ide na klimatski samit u Glasgow

Vladimir Putin, Moskva, 13. oktobar 2021.

Predsjednik RusijeVladimir Putin neće prisustvovati samitu Ujedinjenih nacija o klimi sljedećeg mjeseca, saopćili su iz Kremlja u srijedu, a Velika Britanija naglašava važnost prisustva nacionalnih lidera.

Konferencija COP26 u škotskom gradu Glasgowu nazvana je "posljednjom najboljom šansom" da se razorne klimatske promjene stave pod kontrolu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da "nažalost, Putin neće letjeti u Glasgow", naglašavajući da su klimatske promjene "jedan od najvažnijih prioriteta naše vanjske politike".

Rusija je trenutno četvrti najveći emiter ugljika, a kritičari kažu da ta zemlja ne čini ni izbliza dovoljno da se izbori s ekološkom krizom.

Peskov je rekao da će ruska strana imati predstavnike na samitu, ali će detalji biti objavljeni kasnije.

Putinovo povlačenje dolazi s velikim znacima pitanja zbog prisustva kineskog predsjednika Xi Jinpinga i indijskog premijera Narendre Modija.

Niko od njih do sada nije potvrdio prisustvo. Kina je najveći svjetski emiter stakleničkih plinova, a Indija treća.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson nada se da će biti dogovorene snažnije obaveze vlada širom svijeta da zaustave uznapredovale klimatske promjene.

Pročitajte i ovo: UN: Planirana proizvodnja fosilnih goriva ozbiljno ugrožava klimatske ciljeve

Njegov glasnogovornik rekao je da će Britanija "snažno ohrabriti lidere da prisustvuju, s obzirom da je ovo vrlo kritičan trenutak u smislu borbe protiv klimatskih promjena".

Zemlje bi trebale biti "predstavljene na višem nivou" kako bi dali "smislene obaveze kada je riječ o dekarbonizaciji", rekao je novinarima glasnogovornik Downing Streeta.

Pročitajte i ovo: Zašto 'tamni' planeta Zemlja?

Do sada je "preko 120" lidera potvrdilo prisustvo, rekao je on.

Konferencija će biti održana između 31. oktobra i 12. novembra. Bit će to najveća klimatska konferencija od značajnih pregovora u Parizu 2015. godine, a smatra se ključnim korakom u postavljanju svjetskih ciljeva emisije za usporavanje globalnog zagrijavanja.

Prošle je sedmice Putin rekao da Rusija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača nafte i plina, teži ugljičnoj neutralnosti do 2060.

Izvor: Reuters