Srbija se usaglasila sa deklaracijom iz Tirane, ističu zvaničnici EU

Samit zvaničnika EU i Zapadnog Balkana u Tirani, Albanija, 6. decembra 2022

Zvaničnici Evropske unije (EU) potvrdili su da su se sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju usaglasile sa deklaracijom koja je usvojena u Tirani, u utorak 6. decembra.

U usvojenoj deklaraciji stoji eksplicitno da EU "pozdravlja činjenicu da se naši partneri sa Zapadnog Balkana usaglašavaju sa gore spomenutim tačkama".

Mediji su ranije u u utorak javili da je predsednik Srbije Aleksandra Vučić, koji je učestvovao samitu u Tirani, naglasio da se njegova zemlja nije usaglasila sa tekstom Tiranske deklaracije.

Pročitajte i ovo: Vučić tvrdi da se Srbija nije usaglasila sa EU o deklaraciji sa samita u Tirani

Deklaraciju su usvojili evropski lideri, na samitu "EU-Zapadni Balkan" koji je održan u albanskom glavnom gradu, Tirani.

U usvojenoj deklaraciji se ističe se neophodnost da svi učesnici dele "zajedničku odgovornost i zajedničke vrednosti".

U vezi sa tim, pozivaju se partneri regiona da ostvare brz i održiv napredak ka potpunom usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da deluju u skladu sa tim, uključujući restriktivne mere EU.

"Pohvaljujemo one partnere sa Zapadnog Balkana koji već pokazuju svoju stratešku posvećenost u ovom pogledu, tako što se u potpunosti usklađuju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i ohrabrujemo one koji to nisu učinili da slede njihov primer", navodi se deklaraciji.

Možda vas zanima: EU i države Zapadnog Balkana za potpuno usklađivanje politika i ubrzanje pridruživanja