SAJ, Veljović i predizborna kampanja

Veselin Veljović

Dogadjaj koji je tokom vikenda bio u medijskoj žiži jeste skup u sjedištu elitne Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) u Podgorici, na kome je pripadnicima te jedinice, uglavnom Mojkovčanima, govorio bivši direktor policije i aktuelni savjetnik predsjednika države za bezbjednost Veselin Veljović.

Iako je Veljović tvrdio kako je riječ o sastanku na kome je specijalcima predavao o NATO-u, oštro ga je demantovao ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević koji, kao član Savjeta za NATO, nije obaviješten o tom događaju, dok je štampa pisala kako se iza svega krije Veljovićeva politička propaganda uoči subotnjih izbora u njegovom rodnom Mojkovcu.

Pod naslovom “Veljović nacrtao strategiju za Mojkovac” list Vijesti u ponedeljak je izvjestio kako je bivši šef policije i aktuelni savjetnik predsjednika Vujanovića za bezbjednost Veselin Veljović, u podgoričkom kampu Specijalne antiterorističke jedinice SAJ, desetinama policajaca, od kojih je većina porijeklom iz Mojkovca, navodno davao uputstva šta treba da urade do subote, kako bi toga dana na izborima u Mojkovcu pobijedio DPS. Veljović je to demantovao saopštivši kako je policajcima zapravo govorio o NATO integracijama. Tim povodom oštro je reagovao član Savjeta NATO-a i ministar unutrašnjih poslova iz Socijaldemokratske partije Raško Konjević, utvrdivši kako je netačna Veljovićeva izjava da ga je informisao o skupu.

Konjević je najavio kako će tražiti objašnjenje od predsjednika države Filipa Vujanovića, kao i pisanu informaciju od direktora policije i komandanta SAJ-a o razlozima okupljanja, kao i spisak službenika koji su taj dan boravili u sjedištu specijalne policije. U saoštenju se navodi kako će nakon toga ministar Konjević naložiti Unutrašnjoj kontroli da provjeri sve činjenice i sasluša učesnike sastanka u cilju utvrđivanja eventualnog kršenja Zakona i policijske etike. I dok iskrsavaju nove varnice medju koalicinim partnerima na vlasti, iz opozicije ocjenjuju kako je riječ o novom drastičnom primjeru zloupotrebe državnog položaja i državnih resursa u političke svrhe.

Goran Danilović

Poslanik Demokratskog Fronta Goran Danilović kaže: ,,Ovo što se dogodilo ni u jednoj normalnoj državi u svijetu ne bi prošlo bez rekcije državnog organa- da savjetnik predsjednika države, bez znanja ministra unutrašnjih poslova okuplja u nekakve predizborne svrhe ili u bilo kakve svrhe SAJ. To prvo govori koliko uopšte ta jedinica specijalna. Ona nije SAJ nego specijalna predizborna jedinica i kao takva postoji cijelo vrijeme pa je Veljović samo otišao tamo gdje je navikao.”

Član odbora za bezbjednost iz opozicionog SNP-a Vasilije Lalošević podsjeća na slučaj iz 2005 kada se na dan izbora u Mojkovcu Veselin Veljović, kao tadašnji direktor policije, našao u samom sjedištu lokalnog DPS, što je ostalo dokumentovano na fotografiji. Nije smijenjen, uprkos žestokim zahtjevima opozicije koja je tražila i usvajanje rezolucije o zaštiti građana od zloupotreba policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u političke svrhe.

“Ja ne mogu da prejudiciram da je to zaista bilo tako ali je više nego očigledno da unutar bezbjednosnog sektora imamo pokušaj upliva vladajućih partija i naravno mi tu morao reagovati jer se taj sektor mora apsolutno reformisati i osloboditi političkih uticaja. Dakle, na potezu je unutrašnja kontrola i ministar unutrašnjih poslova.”

Sa druge strane, poslanik vladajuće DPS i jedan od koordinatora za izbore u Mojkovcu Obrad Mišo Stanišić tvrdi da sastanak u kampu SAJ-a nema nikakve veze sa mojkovačkim izborima pa ne može da utiče na njihov legitimitet.

“Ja ne znam. Ja sam iz medija saznao da je bio neki sastanak ali ništa drugo ne znam. Ja sam član operativnog štaba za izbore u Mojkovcu i član sam Glavnog odbora DPS i znao bih da se bilo šta radi vezano za kampanju za lokalne izbore u Mojkovcu.”

Kako god ko tumačio dogadjaj u kampu SAJ-a, otvara se pitanje da li to može da baci sjenku i podrije višemjesečne napore skupštinske Radne grupe koja radi na vraćanju povjerenja građana u izborni proces?

“Minulih mjeseci i dana imali smo priliek da vidimo kako radna grupa zaista ulaže velike napore da se napravi platforma , odnosno da dođe do povratka povjerenja građana u izborni proces. U slučaju da se ovo pokaže kao tačno to bi bacilo sjenku na mojkovačke izbore ali i na veoma vrijedan rad Radne grupe”, kaže Vasilije Lalošević.

Sličan je stav i Gorana Danilovića iz Demokratskog Fronta .

“Naravno da ovakva stvar ni najmanje neće doprinijeti vraćanju povjerenja u izborni proces. Nijesmo demokratski i nijesu fer i dalje se zloupotrebljavaju državni resursi. Vjerujemo da to vidi domaća javnost ali u ovom slučaju važnije je da to vidi i međunarodna zajednica. Da to vide koalicioni partneri DPS, da vide da ovako više ne može, da formiramo neku drugu većinu koja će stvari mijenjati iz temelja i Crnu Goru načiniti demokratskom.”