Vašington bira pravnog savjetnika u borbi protiv kriminala na Zapadnom Balkanu

Hol u sjedištu Stejt dipartmenta u Vašingtonu

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) će imenovati stalnog pravnog savjetnika koji će raditi na povećanju kapaciteta za istrage, krivična gonjenja i suđenja u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, uključujući Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

“Stalni pravni savjetnik će predstavljati Ministarstvo pravde SAD i Kancelariju za razvoj, pomoć i obuku tužilaštava u inostranstvu (OPDAT) u sprovođenju tehničke pomoći koju finansira Biro Stejt dipartmenta za međunarodne narkotike i poslove sprovođenja zakona, kako bi se povećali kapaciteti za istragu, krivično gonjenje i suđenje u slučajevima koji uključuju korupciju i organizovani kriminal širom Zapadnog Balkana”, navodi se u oglasu za tu poziciju koji je raspisalo Ministarstvo pravde SAD.

Konkurs za ovu poziciju je zatvoren 13. decembra.

Pročitajte i ovo: Stejt department za RSE: Sankcije za Zapadni Balkan omogućavaju odgovor na pretnje

Stalni pravni savjetnik će imati mandat od aprila 2022. godine na 14 mjeseci, sa mogućnošću produženja, a njegovo sjedište će biti u Ambasadi SAD u Zagrebu.

Radiće u bliskom partnerstvu sa Ministarstvom pravde Hrvatske, a fokusiraće se na pomoć u oblasti korupcije, prevara u javnim nabavkama, pranja novca, organizovanog kriminala i rodno zasnovanog nasilja i trgovinu ljudima.

To će uključivati tehničku pomoć, savjete o istrazi i krivičnom gonjenju, kao i analizu postojećih ili zakona na čekanju, navodi američko ministarstvo i dodaje da će savjetnik blisko sarađivati sa osobljem ambasada SAD u različitim balkanskim zemljama.

Bezbjednost i politička sigurnost Zapadnog Balkana je u skladu sa osnovnim američkim interesima nacionalne bezbjednosti, a kao jedan od izazova je posebno naznačena korupcija, saopšteno je iz administracije predsjednika SAD-a Džo Bajdena (Joe Biden) početkom juna.

Tada je proširena uredba kojom se definišu sankcije za pojedince i organizacije iz država Zapadnog Balkana koji ugrožavaju mir i stabilnost regiona.

Sankcije podrazumijevaju zabranu ulaska u SAD, zamrzavanje imovine i finansija na teritoriji te zemlje, a američkim građanima je zabranjeno da učestvuju u transakcijama sa licima koja su na listi sankcionisanih.

Pročitajte i ovo: SAD proširile sankcije za pojedince sa Zapadnog Balkana

Prema posljednjoj odluci o sankcijama osoba sa Zapadnog Balkana, početkom decembra je Ministarstvo finansija SAD stavilo na listu sankcija potpredsjednika Srpske liste, partije sa Kosova, Milana Radoičića, biznismena Zvonka Veselinovića i njegovog brata Žarka, te još deset sa njima povezanih osoba.

Odluka je donijeta na osnovu Zakon koji se odnosi na sankcije odgovornima za korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Infografika:
Pročitajte i ovo: Mreža sankcionisanih srpskih političara i biznismena sa Kosova