SAD i Kina saglasni: Učiniti sve na ukidanju nuklearnog oružja na korejskom poluotoku

Kineski i američki šefovi diplomatije Wang Yi i John Kerry u Pekingu 13. aprila 2013.

Šefovi kineske i američke diplomatije, državni savjetnik Yang Jiechi i državni sekretar John Kerry, izjavili su u subotu u toku intervjua u Pekingu da se slažu da rade zajedno na ukidanju nuklearnog naoružanja na korejskom poluotoku.

"Prihvatiti se nuklearnog problema u Koreji služi interesima svih strana", izjavio je Yang, obećavši da će Peking raditi u ovom cilju s drugim zemljama, među kojima su i Sjedinjene Američke Države.

"Kina i Sjedinjene Američke Države treba zajedno da preduzmu sve mjere kako bi došlo do ukidanja nuklearnog naoružanja na korejskom poluotoku", složio se Kerry.

Kerry je u Pekingu izjavio kako je "kritičan trenutak" u napetoj situaciji na korejskom poluotoku.

"Vrijeme je svakako kritično s vrlo teškim izazovima za savladavanje problema na Korejskom poluotoku, izazovom Irana i njegovim nuklearnim naoružanjem, Sirijom i Bliskim istokom, kao i potrebom da se oživi ekonomija u cijelom svijetu", izjavio je Kerry.

"Mislim da se sastajemo u trenutku zaista, zaista ključnom", naglasio je američki zvaničnik koji je u subotu ujutro stigao iz Seula.

Kineski šef države Xi Jinping, upravo prije nego što je primio američkog državnog tajnika u Palaču naroda u Pekingu, nije spomenuo Sjevernu Koreju u svom uvodnom govoru, radije insistirajući na "strateškoj prirodi" odnosa između Pekinga i Washingtona.

John Kerry je doputovao u subotu u Peking da pokuša ubijediti kineske vlasti da bez odlaganja podignu ton prema Sjevernoj Koreji i rade na otopljavanju odnosa između Seula i Pyongyanga.

U petak je američki državni tajnik pozvao Pyongyang da odustane od bilo kakvog raketnog napada, upozorivši sjevernokorejski režim na "ogromnu grešku".

Općenito se smatra da Vlada u Pekingu ima najveći utjecaj na nepredvidivi režim Pyongyanga.

Kerry je u petak posjetio Južnu Koreju, prvu etapu trodnevne turneje u Aziji tokom koje će posjetiti i Tokio.

Posjeta je uslijedila par sati nakon što je američki predsjednik Barack Obama poručio da će Washington preduzeti sve neophodne korake da zaštiti sebe i svoje saveznike.

“Sjevena Koreja neće biti prihvaćena kao nuklearna sila. Retorika koju čujemo od Sjeverne Koreje je neprihvatljiva po svim standardima, a ako se odluče na novo lansiranje raketa dugog dometa to će predstavljati novo zaoštravanje ionako opasne situcije”, rekao je John Kerry svojim domaćinima u Seulu, ali prije svega Pyungyangu ponovio Obaminu poruku “SAD će zaštiti sebe i svoje saveznike”.

SAD i dalje preferiraju diplomatsku opciju za rješevanje nuklernog pitanja Sjeverne Koreje, ali kako je rekao Kerry, oni moraju biti ozbiljni kada je o denuklerizaciji riječ.

Južna Koreja saopštila je da sumnja da je Pyongyang uspio da smanji veličinu nuklearne bojeve glavu do tačke da je može nositi raketni projekti.

U Tokiju je, pak, japanski ministar obrane Itsunori Onodera najavio da će njegova zemlja rasporediti rakete Patriot u Okinavi do kraja mjeseca, kao dio svojih napora za jačanje odbrambene sposobnosti zabrinuti zbog sjevernokorejske raketne prijetnje.

Rakete "patriot" postavljene su u centar Tokija i oko glavnog grada, a razarači opremljeni radarskim sistemom i opremom za presretanje raspoređeni su u Japanskom moru.

Novi obavještajni podaci SAD objavljeni u četvrtak zaključili su da je Pyongyang napredovao u nuklearnom programu do tačke kada bi balističke rakete mogle da nose nuklearne bojeve glave.

Rakete teoretski imaju domet od 3.000 kilometara, što znači da može da pogodi Južnu Koreju i Japan. Raketa bi mogla da pogodi i mete na 4.000 kilometara daljine ako nosi samo lak teret, kao i da pogodi američko ostrvo Guam u Pacifiku.

Procjenjuje se da bi Sjeverna Koreja mogla da ispali jednu ili više raketa do 15. aprila, dana rođenja osnivača zemlje, Kim Il Sunga, koji je umro 1994. godine.