Biden podržao istragu o američkom napadu dronom u Kabulu

Kabula, 29. avgust 2021.

Američki predsednik Joe Biden podržao je detaljnu istragu o napadu američkog drona koji je ubio deset avganistanskih civila prošlog meseca u Kabulu, saopšteno je 20. septembra iz Bela kuće.

Portparolka Bele kuće Jen Psaki izjavila je da je Biden obavešten o napadu dronom u avgustu.

Tada je ciljano vozilo za koje se verovalo da je puno eksploziva i da ga voze teroristi ISIS-K, ogranka takozvane Islamske države.

"To je urađeno pogrešno. Svaki gubitak je tragedija", rekla je Psaki.

Pročitajte i ovo: SAD priznale da su u napadu u Kabulu poginuli civili

Šef Centralne komande SAD Kenneth McKenzie izjavio je 17. septembra da su SAD napravile grešku kada su 29. avgusta, u poslednjim danima američke evakuacije iz Avganistana, u napadu dronom u glavnom gradu Kabulu, ubijeni nevini civili, a ne ekstremisti.

U napadu američke bespilotne letelice poginulo je 10 civila, uključujući sedmoro dece, rekao je američki general.

Ministar odbrane Lloyd Austin naveo je u saopštenju da je u napadu bespilotnom letelicom ubijen gospodin Ahmadi koji je radio za neprofitnu Međunarodnu organizaciju ua hranu o obrazovanje.

"Sada znamo da nije postojala veza između gospodina Ahmadija i ISIS-Khorasan, da su njegove aktivnosti tog dana bile potpuno bezopasne i nimalo povezane sa neposrednom pretnjom za koju smo verovali da smo suočeni", rekao je Ostin.

"Izvinjavamo se i trudićemo se da izvučemo pouke iz ove strašne greške".

Pročitajte i ovo: SAD izvele napad dronom na vozilo bombaša samoubica u Kabulu

Napad se dogodio uoči završetka povlačenja američkih snaga iz Avganistana 31. avgusta.

Kako je počelo povlačenje američkih i NATO- snaga iz ove zemlje nakon 20 godina prisustva, talibani su počeli da zauzimaju delove Avganistana da bi 15. avgusta ušli u Kabul.

Tada je predsednik Avganistana Ašraf Gani napustio zemlju i predao vlast talibanima.

Zapadne zemlje evakuisale su svoje državljane i Avganistance koji su sarađivali sa njima sa aerodroma u Kabulu koji je bio pod kontrolom američke vojske.

Evakuacija još nije okončana, a 17. septembra, iz Kabula u Dohu je stigao treći čarter let sa Avganistancima i stranim državljanima.