Ruski raketni udari opustošili naselja u Donjecku

Kuća u naselju Dobropilja uništena u ruskom raketnom udaru 14. juna. Naselje, severozapadno od Donjecka, bilo je meta brojnih raketnih i artiljerijskih udara. Uprkos činjenici da je invazija rezultirala hiljadama žrtava i uništenjem čitavih ukrajinskih gradova, Rusija poriče da je u svojoj vojnoj akciji gađala civilne mete.

Ukrajinski vatrogasci gase požar izazvan ruskim raketnim udarom u naselju Dobropilja. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je 14. juna gađano 11 naselja u regionu Donjecka, što je rezultiralo uništenjem ili oštećenjem 60 zgrada. Ministarstvo je saopštilo da su se udari osetili i u obližnjim mestima.

Automobil vozi kroz razoreno naselje Dobropilja pogođeno ruskim raketnim udarom.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 14. juna da je za 24 sata pogođeno više od 100 ciljeva, uključujući koncentrisane trupe i vojnu opremu. Ova tvrdnja nije se mogla proveriti iz nezavisnog izvora.

Zamenica ministra odbrane Ana Maljar ranije je izjavila kako je Ukrajina dobila samo 10 odsto naoružanja koje je tražila od Zapada kao pomoć u borbi protiv ruske invazije. "Koliko god se Ukrajina trudila, ma koliko naša vojska bila profesionalna, bez pomoći zapadnih partnera, nećemo moći da pobedimo u ovom ratu", rekla je Maljar i dodala da bi Zapad morao da ubrza isporuku oružja.

Molbe Ukrajine za više teškog naoružanja postale su hitnije, jer ruska artiljerija gađa ciljeve duž fronta koji se proteže stotinama kilometara. Zapadni ministri odbrane sastali su se 15. juna u Briselu kako bi razgovarali o dodatnoj vojnoj pomoći Ukrajini.