Ruski ambasador se vraća u SAD posle dogovora Bidena i Putina

Ruski ambasador u SAD Anatoly Antonov

Ruski ambasador u Vašingtonu, koji je u martu vraćen u svoju zemlju na konsultacije, odlazi 20. juna u Sjedninjene Američke Države (SAD) u skladu sa nedavnim dogovorom predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena (Joseph Biden) na samitu u Ženevi 16. juna, prenela je agencija AFP.

Avion sa ambasadorom Anatolijem (Anatoly) Antonovim poleteo je iz Moskve u 9.20 po lokalnom vremenu, javile su ruske agencije, a prenosi AFP.

"S obzirom na rezultate sastanka dvojice predsednika, računam na konstruktivan rad sa svojim američkim kolegama na gradnji odnosa na ravnopravnoj i pragmatičnoj osnovi", izjavio je Antonov pred put i dodao da je optimista.

Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan (John Sullivan) sa svoje strane je izjavio da će se uskoro vratiti u Moskvu.

Pročitajte i ovo: Rusija proteruje deset američkih diplomata

Američke vlasti optužile su Rusiju za niz hakerskih napada i mešanje u američke izbore. Ruske vlasti su potom u martu pozvale svog ambasadora u SAD na konsultacije, pošto je Bajden uporedio Putina sa "ubicom".

Američki ambasador Džon Salivan napustio je Moskvu u aprilu, pošto su dve zemlje najavile talas sankcija i proterivanje diplomata.

U maju je Rusija zvanično proglasila Sjedinjene Države "neprijateljskom" državom, zabranivši ambasadi da zapošljava ruske državljane.

Dogovor o povratku ambasadora

Američki predsednik Džo Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin dogovorili su se 16. juna u Ženevi da će organizovati pregovore o kontroli naoružanja i sajber-bezbednosti. Dvojica državnika ragovarali su na prvom zajedničkom samitu, koji su obojica opisali kao pragmatičan, a ne prijateljski.

Pročitajte i ovo: Mali pomaci nakon prvog susreta Putina i Bidena

U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon konferencija za štampu, dve strane su saopštile da je sastanak pokazao da su uspeli da postignu napredak u zajedničkim ciljevima čak i u periodima napetosti.

Putin je nakon razgovora rekao da je sa Bajdenom dogovoreno da u Vašington i Moskvu vrate amabasadore koji su bili proterani.

"Složili smo se da je ovo pitanje rešeno. Oni će se vratiti na svoje dužnosti. Kada će to biti tačno – sutra ili prekosutra – to su čisto tehnička pitanja", rekao je Putin.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ženeva: Susret Bajdena i Putina

Ruski predsednik je naveo da su se on i Bajden složili da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i američki Stejt department započnu konsultacije o celokupnom spektru saradnje na diplomatskom koloseku.

Bajden, koji se obratio nakon ruskog kolege, je rekao da "ne postoji zamena za dijalog licem u lice" i da je rekao Putinu da njegova agenda "nije protiv Rusije", već "za američki narod".