Hapšenja u SAD "mirišu na vreme hladnog rata"

Sergej Lavrov na press konferenciji, 29. jun 2010

Zvanična Moskva odreagovala je na spektakularni hapšenje 11 osoba u Sjedinjenim državama za koje se sumnja da su kao obaveštajci radili za rusku vladu.

U komentarima u kojima, kako konstatuju svetski mediji, provejava sarkazam, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zatražio je od SAD pojasni optužbe.

"Nisu nam objasnili o čemu se zapravo radi i nadam se da će to učiniti. Jedina stvar koju trenutno mogu reći jeste da je trenutak kada će se sve ovo dogoditi izabran s veoma prefinjenom finesom", rekao je Lavrov.

U posebnom saopštenju koje je potpisao ruski ministar spoljnih poslova, navodi se da su hapšenja “neutemeljena” i da “mirišu na doba hladnog rata”.

Lavrov u saopštenju konstatuje da su se slični incidenti već nekoliko puta događali na identičan način – u trenutku kada odnosi dve države kreću uzlaznom putanjom.

Ruski ministar spoljnih poslova takođe je apelovao na zvaničnike SAD da omoguće uhapšenima kontakt s konzularnim predstavnicima i na taj način pokažu odgovarajuće razumevanje “u duhu negovanja dobrih američko-ruskih odnosa”.
Bil Klinton i Vladimir Putin, Novo-Ogarjovo u Rusiji, 29 jun 2010

Sličnu poruku preneo je i ruski premijer Vladimir Putin u susretu s nekadašnjim predsednikom SAD Bilom Klintonom, mada njegova reakcija nije bila toliko oštra kao Sergeja Lavrova.

“Vidim da je vaša policija uhapsila neke ljude, pretpostavljam da to i jeste njihov posao. Nadam se da ceo događaj neće uticati na pozitivan trend naših bilateralnih odnosa”, rekao je Putin prilikom razgovora s Klintonom u Rusiji.

On ujedno nije komentarisao optužbe da se uhapšeni sumnjiče za rusku špijunažu.

O slučaju se znalo i tokom Medvedevljevog boravka u SAD

Povodom celog slučaja oglasila se i Bela kuća. U saopštenju za javnost ocenjeno je da afera oko hapšenja više osoba u Sjedinjenim Američkim Državama pod sumnjom da su ruski agenti neće naškoditi rusko-američkim odnosima koji su na putu oporavka.

U svom redovnom obraćanju novinarima, portparol Bele kuće Robert Gibs potvrdio je da je Obama bio upoznat sa istragom o navodnim ruskim špijunima kada je prošle nedelje u Vašingtonu vrlo srdačno primio ruskog kolegu Dmitrija Medvedeva.

Istovremeno, Gibs je odrečno odgovorio na pitanje da li je u razgovoru sa Medvedevom, Obama pomenuo istragu o navodnim ruskim špijunima.

Predstavnici Bele kuće i Stejt departmenta su u prvim, primetno škrtim, reagovanjima iznosili gotovo istovetne formulacije i upućivali novinare da se o detaljima hapšenja raspitaju kod onih koji su o tome doneli odluku i sproveli je - Sekretarijat za pravosuđe i Federalni istražni biro.

U utorak je objavljeno da je u SAD uhapašeno 11 osoba pod sumnjom da su ruski obaveštajaci. Prema optužbama, oni su već proteklih 20 godina ilegalno radili za rusku vladu.