Ruska oklopna vozila otkrivena u blizini Ukrajine

Satelitski snimak prikazuje ruska vojna vozila, prekrivena snijegom, kako stoje na polju u Jelnji, Rusija, 19. januara 2022.
Jelnja se nalazi u sjeverozapadnom ruskom području Smolenske oblasti, oko 120 kilometara od granice sa Bjelorusijom, i 260 kilometara daleko od Ukrajine.

Ruska oklopna vozila u Klimovu, 19. januara. Vojno skladište Klimova nalazi se samo 35 kilometara od granice sa Ukrajinom.

Šatori i kasarne za ruske trupe u Jelnji, 19. januar. Na dan kada je snimljena ova fotografija američki predsjednik Joe Biden izazvao je mnogo kritika, jer se činilo da pravi razliku između mogućeg "malog upada" ruskih snaga u Ukrajinu i potpune okupacije.

Tenkovi i oprema za podršku ruskoj artiljeriji, od kojih su neki izgleda korišteni nedavno, parkirani su u Jelnji 19. januara. Bijela kuća je kasnije pokušala razjasniti komentare američkog predsjednika, rekavši da "ako ruske vojne snage pređu granicu s Ukrajinom, ovo je nova intervencija i na nju će Sjedinjene Države odgovoriti brzo, oštro i koordinisano".
"Ujedinjeni i naši saveznici".

Vojna oprema prikupljena u vojnom magacinu u Klimovu, 19. januara. Prethodni prikazi istog mjesta, sa Google mapa, prikazuju nekoliko vojnih vozila tamo.

Teška vojna vozila u željezničkom kompleksu u Klimovu, 19. januara. Nove amaterske fotografije su pokazale da se velike količine naoružanja prevoze vozom u zapadnu Rusiju.

Ruski izviđačko-jurišni helikopter Ka-52 "Aligator" 19. januara leti na nepoznatu lokaciju u Rostovskoj oblasti u Rusiji. Fotografiju je snimio slobodni fotograf koji je navodno dobio pristup ruskoj vojnoj bazi, a kasnije ga je podijelio Reuters.

Isti fotograf je snimio ruske vojnike koji učestvuju u kopnenim manevrima u Kamensk-Šaktinskom 19. januara.

Pilot u kokpitu helikoptera Ka-52 u okviru probnog leta 19. januara.

Američki državni sekretar Antony Blinken otputovao je 20. januara u Berlin na razgovore sa evropskim saveznicima, pošto rastu strahovi da bi Ukrajina mogla biti napadnuta "iznenada". Moskva je negirala bilo kakve planove za napad na Ukrajinu i optužuje NATO da planira da primi tu zemlju u članstvo alijanse i da tamo pošalje teško naoružanje.