Rusija u plamenu misterioznih požara

Požar u skladištu nafte u Kstovu, u ruskoj oblasti Nižnji Novgorod, 22. marta. Prema izveštajima, vatra je zahvatila sedam rezervoara za skladištenje dizel goriva.

Vatra iznad skladišta nafte u Belgorodu, ruskom gradu na 30 kilometara od granice s Ukrajinom (1. april). Prema rečima lokalnog zvaničnika, požar je izazvan vazdušnim udarom dva ukrajinska helikoptera. Video snimak posledica incidenta koji se odigrao u zoru prikazuje dva helikoptera Hind kako lete nad krovovima grada na jugozapadu Rusije. Ukrajina je negirala bilo kakvu umešanost.
 

Istorijsko zdanje u Rjazanju, 180 kilometara jugoistočno od Moskve, izgorelo je 1. aprila.

Požar na drvenoj stanici u Birobidžanu 4. aprila. Grad je administrativna prestonica ruske Jevrejske autonomne oblasti u dalekom istočnom Sibiru.

Vatra je 21. aprila zahvatila zgradu Dmitrijevskog hemijskog kombinata u blizini Ivanova, oko 240 kilometara severoistočno od Moskve.

Centralni institut za istraživanje ruskih Vazdušno-kosmičkih odbrambenih snaga u Tveru gori 21. aprila. Najmanje 22 osobe su poginule u požaru, javila je ruska novinska agencija TASS.

Zapaljena skladišta nafte u Brjansku 25. aprila. Ruski grad nalazi se na 110 kilometara od granice s Ukrajinom.

Vatrogasci se bore s požarom u skladištu za neidentifikovane rastvarače u ruskoj oblasti Nižnji Novgorod 4. maja.

U Išimu, u južnoj Tjumenskoj oblasti Rusije, 28. aprila se zapalio tržni centar.

Meštani gledaju kako 6. maja požar guta pijacu u Vladikavkazu, gradu blizu granice s Gruzijom.

Vatrogasne ekipe bore se s požarom u staroj zgradi u Irkutsku, u Sibiru, 13. maja.

Vatra je 21. maja progutala skladište za seme suncokreta u blizini Penze, grada na oko 550 kilometara jugoistočno od Moskve.

Vatra se videla i na uglu fabrike Nefis Kozmetike u Kazanju 28. maja

Plamen je 3. juna zahvatio poslovni centar Grand Setun Plaza u Moskvi. Dve osobe su povređene u požaru koji je uništio veći deo objekta.

Vatrogasci su se 3. juna suočili sa zidom dima u proizvodnom pogonu Altin Polimer u regionu Tatarstan. Navodno, u skladištu se čuvaju guma i plastika.

Vatra u servisnoj stanici u Timenu 4. juna. Osim požara dokumentovanih u ovoj galeriji, navodno se dogodilo i nekoliko napada podmetnutim požarima. Mata su bile vojne kancelarije za regrutaciju širom Rusije, od kada je ta zemlja započela invaziju na Ukrajinu 24. februara.
 

Niz nedavnih požara u ruskim gradovima mnoge je naveo da spekulišu da li bi mogli biti povezani s ratom u Ukrajini. U nekim slučajevima vatra je oštetila vojne ciljeve, dok su u drugim pogođene zgrade koje nisu povezane s ruskom ratnom infrastrukturom.