EU osuđuje ‘nesmanjenu represiju’ Rusije na nezavisne medije i NVO-e

Josep Borrell, komesar EU za vanjsku politiku

Evropska unija apeluje je na Rusiju da zaustavi svoju "nesmanjenu represiju" na nezavisne medije, novinare i organizacije civilnog društva, nazivajući ovaj pritisak pred parlamentarne izbore u septembru "posebno zabrinjavajućim".

U izjavi objavljenoj kasno 22. jula, glasnogovornica šefa vanjske politike Evropske unije (EU) Josepa Borrella citirala je nedavne odluke ruskih vlasti da određeni broj novinara i nevladinih organizacija za pravnu pomoć, kao što je Institut za pravo i javnu politiku, imenuju "stranim agentima", i proglasi istraživački medij pod nazivom Proekt "nepoželjnom organizacijom", prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Pročitajte i ovo: Rusija zabranila rad istraživačkom mediju Proekt

Izjava EU takođe spominje slučaj druge nevladine organizacije za pružanje pravne pomoći, Komanda 29, koja je odlučila da prekine svoje aktivnosti - glasnogovornica EU Nabila Massrali pritisak na njih nazvala je "pritiskom i neopravdanim optužbama" od strane vlasti.

Potezi Kremlja se vide kao dio šire represije na medije i organizacije civilnog društva uoči parlamentarnih izbora 19. septembra u Rusiji.

Pročitajte i ovo: Ruske vlasti pretresle stanove novinara nezavisnih medija 

"Kumulativni učinak ovih najnovijih događaja, zajedno s nizom represivnih mjera usmjerenih na respektabilne nevladine organizacije i pojedince u Rusiji, rezultira daljnjim ukidanjem kritičkih glasova i nezavisnih institucija iz ruske javne sfere", rekla je Massrali u izjava.

Blok 27 država članica "solidariše se s ruskim civilnim društvom, braniteljima ljudskih prava i nezavisnim novinarima i nastaviće da ih podržava u njihovom važnom radu", dodala je.