Kremlj navodi da je Vašington objavio Rusiji ekonomski rat

Ruski predsednik Vladimir Putin tokom jednog od sastanaka o ekonomskim pitanjima, Moskva, februar 2022.

Kremlj je u srijedu saopštio da su SAD proglasile ekonomski rat Rusiji i da će Moskva ozbiljno razmisliti o narednim koracima nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden zabranio uvoz ruske nafte i drugih energenata.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Rusija uvijek bila, jeste i biće pouzdan dobavljač energenata, ističući da se nastavlja isporuka u tom smislu.

"Ali vi sada vidite bahanalije, neprijateljske bahanalije, koje su djelo Zapada i to naravno veoma otežava situaciju i tjera nas da ozbiljno razmislimo", istakao je Peskov.

Peskov je naveo da su SAD definitivno objavile ekonomski rat Rusiji i da Vašington vodi taj rat.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) saopštio je u utorak, 8. marta da je zabranio uvoz ruske nafte i drugih energenata, što je značajan korak u pojačavanju međunarodnog pritiska na predsjednika Vladimira Putina da zaustavi svoj razorni napad na Ukrajinu.

"Zabranjujemo sav uvoz ruske nafte i gasa", rekao je Bajden. "To znači da ruska nafta više neće biti prihvatljiva u američkim lukama i da će američki narod zadati još jedan snažan udarac Putinovoj ratnoj mašini," dodao je.

Sjedinjene Države nisu vodeći kupac ruske nafte, ali Bajden radi sa saveznicima u Evropi, koji su daleko više zavisni od ruske nafte, da izoluje rusku energetsku ekonomiju i Putina, prenosi Rojters.

Britanija je najavila neposredno prije Bajdenove izjave da će postepeno ukinuti uvoz ruske nafte i naftnih derivata do kraja 2022. godine.

Odluka je uslijedila nakon molbi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkim i zapadnim zvaničnicima da prekinu uvoz, što nije bilo urađeno masovnim sankcijama uvedenim Rusiji.

Prirodni gas iz Rusije čini jednu trećinu evropske potrošnje fosilnog goriva. SAD ne uvozi ruski prirodni gas.