Poplave u Rusiji, vanredna situacija u deset regiona

Na video snimku koje je objavilo rusko Ministarstvo za vanredne situacije vidi se radnici kako spašavaju lične stvari i kućne ljubimce iz domova u Orsku, gdje je nivo poplavne vode 7. aprila dostigao razinu prozora prvog sprata objekta.

Kao odgovor na razorno probijanje brane koje je potopilo više od 10.000 domova, ruske vlasti proglasile su federalno vanredno stanje u područjima pogođenim poplavama.

Evakuacija stanovnika usred poplava u Orsku.

Više od 10.400 domova u skoro 40 regiona Rusije poplavljeno je nakon obilnih kiša i topljenja snijega, a očekuje se još bujičnih poplava, saopštila je 8. aprila press-služba ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Brana, koja se nalazi u gradu Orsku, oko 1.800 kilometara istočno od Moskve, pukla je nakon što je otopljena voda porasla za nekoliko metara u samo nekoliko sati 5. aprila. Ruski tužioci pokrenuli su krivičnu istragu o izgradnji brane.

Policajci u Orsku oslanjaju se na gumene čamce u ovoj vanrednoj situaciji.

Pogled na Gagarinov trg u Orsku usred poplava.

Evakuacija žena i njene mačke.

Više od 4.000 ljudi, uključujući 800 djece, moralo je napustiti svoje domove u Orsku, saopštila je regionalna vlada.

Pogled na poplavljeno groblje u Orsku.

Regionalne vlasti saopštile su da su u poplavljenoj zoni pronašle tijela četiri osobe. Vlasti su izvijestile da su dvije osobe umrle od srčanog udara, a jedna je izvršila samoubistvo. Uzrok smrti četvrte nije naveden, prenijele su RIA Novosti.

Nabujala rijeka Teza poplavila je selo Holuj, oko 280 kilometara sjeveroistočno od Moskve.

Pogled na nabujalu rijeku Tezu u selu Holuj.

Čovjek radi na zaštiti svog povrtnjaka od prodora poplavnih voda.

Poplave su prijavljene i širom Sibira, Volge i centralnih regiona Rusije.