Gvozdena zavjesa opet: Poljska podiže ogradu na ruskoj granici

  • RSE

Poljski vojnici zabijaju stub ograde u zemlju duž granice s ruskom Kalinjingradskom regijom.


 

Poljske trupe podižu kolutove žilet žice na svoje mjesto duž granice.

Radovi na ovoj barijeri počeli su dan nakon što je 2. novembra poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak objavio da je potrebna "nepropusnija" barijera duž granice od 210 kilometara.

 

Dvoje ljudi posjetilo je mjesto gdje se susreću granice Poljske, Litvanije i ruskog Kalinjingrada, Zerdziny, Poljska, u julu.

Granica Kalinjingrada sa Poljskom bila je jedna od posljednjih dionica zemlje na periferiji EU koja nije imala fizičku barijeru.

Poljski i ruski granični prijedlozi u mjestu Zerdziny, sjeveroistok Poljske

Varšava je 2. novembra tvrdila da je ruski aerodrom u Kalinjingradu otvoren za letove sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

 

Poljski vojnik nosi krugove žilet žice tokom prve faze izgradnje ograde.

Postoji bojazan da bi Moskva mogla orkestrirati priliv migranata u EU, slično onome što se dogodilo na bjeloruskoj granici 2021., kada je Minsk navodno "usmjerio" hiljade migranata prema poljskoj, latvijskoj, litvanskoj i estonskoj teritoriji.

 

Poljske trupe podižu kolutove žilet žice na svoje mjesto duž granice.

Priliv migranata iz Bjelorusije na teritoriju EU 2021. doveo je do humanitarne krize u kojoj je poginuo 21 migrant, a nekoliko graničara je povrijeđeno.
 

Znakovi na sjeveroistoku Poljske označavaju ograničenu graničnu teritoriju duž ruske regije Kalinjingrad.

Usred gotovo univerzalne osude ruske invazije na Ukrajinu, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ostao je nepokolebljivi saveznik Moskve.
 

Ograda od žilet žice koja se vidi na ovoj fotografiji je privremena barijera duž granice između Kalinjingrada i Poljske, uoči početka radova na "elektrificiranoj" ogradi koja će biti visoka dva i po metra.

Tadeusz Rydzewski zastaje radi fotografije u blizini mjesta gdje se postavlja granična barijera. Stanovnik Zytkiejmyja u Poljskoj rekao je za AFP: "Ako nam Putin prijeti, onda mislim da je potrebno izgraditi (ogradu)." Joanna Kozlowska, druga mještanka, nije se složila, rekavši da je uz redovne patrole poljske granične policije područje bilo "mirno i tiho", dodajući: "Mislim da će tako i ostati."


 
 

Mještani reagiraju na prizor namotaja žilet žice koji se postavljaju duž dijela granice između Poljske i ruske teritorije Kalinjingrada.