Aktivisti blokiraju istovar ruske nafte u Norveškoj

  • RSE

Aktivisti su se u malom čamcu vezali lancima za brod, dok su drugi u kajacima razvili transparente s natpisom “nafta potpaljuje rat", rekla je grupa.

Neke aktiviste policija je zaustavila prije nego što su mogli učestvovati u akciji.

"Nafta nije samo u korijenu klimatske krize, već i ratova i sukoba. Šokiran sam jer Norveška djeluje kao slobodna luka za rusku naftu, za koju znamo da finansira Putinovo ratovanje", rekao je čelnik Greenpeacea u Norveškoj Frode Pleym.

Brod Ust Luga, registrovan u Hong Kongu, kojeg je zakupila ruska naftna kompanija Novatek, prevozi 95.000 tona goriva za Esso terminal na jugoistoku Norveške, navodi Greenpeace u saopćenju.Tanker dolazi iz istoimenog ruskog grada, u blizini Sankt Peterburga, prema web stranici Marine Traffic.

Greenpeace je pozvao norvešku vladu da zabrani uvoz ruskih fosilnih goriva i kaže da bi Esso, norveška jedinica Exxon Mobila, trebao otkazati sve ugovore za uvoz iz Rusije nakon invazije Ukrajine.

Esso Norway potpisao je sporazum o kupovini nafte prije izbijanja rata i nema planove za daljnju kupnju iz Rusije, rekao je glasnogovornik te kompanije za norveški list Dagbladet.

Prema riječima glasnogovornice Esso Norwaya, na predmetnu pošiljku nisu uticale sankcije Zapada protiv Rusije uvedene zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Ugovori su sklopljeni prije nego što je Rusija napala Ukrajinu", rekla je Anne Fougner za list Dagbladet.

"Esso Norway nema drugih ugovora za proizvode iz Rusije", dodala je.

Iako nije članica Evropske unije, Norveška je ispunila gotovo sve sankcije koje je EU uvela Moskvi od 18. marta.