Moskovski sud kaznio Facebook i Google zbog propusta da izbrišu sadržaj zabranjen u Rusiji

Kazne dolaze usred šireg spora između Moskve i Google-a

Ruski sud izrekao je novčane kazne Facebook-u i Google-u zbog neuspeha u brisanju sadržaja koji Moskva smatra nelegalnim.

Moskovski Okružni sud u Taganskom 25. maja novčano je kaznio američkog giganta društvenih mreža Facebook novčanom kaznom u iznosu od 26 miliona rubalja (353.000 dolara). Taj slučaj obuhvatio je osam izveštaja o materijalu objavljenom na Facebooku za koji su ruske vlasti želele da ga ova društvena mreža ukloni.

Isti sud je 25. maja takođe izrekao tri odvojene kazne u ukupnom iznosu od oko 82.000 američkih dolara protiv američkog tehnološkog giganta Google-a. Sud je rekao da je Google proglašen krivim za „administrativne prekršaje“ i naloženo mu je da plati 2 miliona rubalja - ili oko 27.000 američkih dolara - za svako krivično delo.

Optužbe se odnose na objave za koje Rusija kaže da su podsticale maloletnike da se pridruže nesankcionisanim protestima u januaru, kada su ljudi širom zemlje izašli na ulice da podrže kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog nakon što je priveden.

Kazne dolaze usred šireg spora između Moskve i Google-a.

Pročitajte i ovo: Rusija daje Google-u jedan dan za brisanje zabranjenog sadržaja

Ruski nadzorni organ za komunikacije 24. maja zapretio je da bi na kraju mogao usporiti Google-ov internet promet u zemlji ako ne uspe da izbriše sadržaj koji su ruske vlasti zabranile.

Rusija je već uvela kazneno usporavanje američke društvene mreže Twitter zbog odbijanja brisanja sadržaja zabranjenih od ruske vlade.

U aprilu je sud izrekao tri odvojene kazne protiv Twitter-a u ukupnom iznosu od oko 120.000 američkih dolara zbog optužbi da nije uspeo da izbriše zabranjeni sadržaj.

Pročitajte i ovo: Rusija tužila Google, Facebook i Twitter

TikTok je ove godine kažnjen za slična krivična dela.

Moskva tvrdi da pokušava da obuzda zapadne tehnološke divove i ojača ono što naziva svojim Internet „suverenitetom“.