Demonstranti protiv COVID propusnica pokušali da uđu u parlament Rumunije

Deo demonstranata na protestima u Bukureštu 21. decembra 2021.

Na protestima kranje desne opozicione stranke u Bukureštu, demonstranti su pokušali da uđu u zgradu parlamenta, blokirali su saobraćaj i oštetili nekoliko automobila, pokušavajući da spriječe poslanike da proglase zdravstvene propusnice obaveznim za radnike i radnice.

Pripadnici policije bili su nespremni kada je više stotina demonstranata krenulo kroz ulaznu kapiju, gdje su sprejem poprskali auta, nakon čega su pripadnici obezbjeđenja blokirali ulaze u zgradu.

Demonstranti su se mirno razišli i policija nije koristila silu.

Vladajuća koalicija trenutno pregovara oko obavezne COVID propusnice.

Policija postavlja zaštitnu ogradu protiv demonstranata, Bukurešt, 21. decembar 2021.

Prema pojedinim pretpostavkama, između 2.000 i 2.500 ljudi iz raznih dijelova Rumunije okupilo se ispred zgrade parlamenta noseći zastave Rumunije i uzvikujući "sloboda".

Proteste je organizovala opoziciona stranka krajnje desnice Alijansa za jedinstvene Rumune (AUR).

Tokom oktobra, poslanici rumunskog parlamenta odbacili su nacrt zakona prema kojem bi medicinsko osoblje, kao i radnici u javnom sektoru i privatnim firmama obavezno morali da imaju zdravstvne propusnice s ciljem jačanja programa vakcinacije.

Pročitajte i ovo: Dnevna statistika pandemije

Koalicija pregovara o novom nacrtu prema kojem bi većina radnika morala da ima potvrdu o vakcinaciji, da su se oporavili od virusa ili su nedavno obavili testiranje, ali još nije postignuta saglasnost o tome ko pokriva troškove testiranja i koji vremenski period.