Vlada FBiH uvezuje staž rudarima, u Zenici prekinut štrajk glađu

Rudari iz Zenice i Breze, Breza, 15. februar 2021.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je na telefonskoj sjednici 26. jula donijela Odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje staža radnicima zavisnih društava – rudnici uglja u koncernu Elektroprivrede BiH (EP).

To je i bio zahtjev grupe bivših radnika Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja (RMU) Zenica, penzionisanih prošle godine, koji su nakon ove odluke Vlade FBiH prekinuli štrajk glađu započet u ponedjeljak ujutru 26. jula, zbog neuplaćenih doprinosa te zbog toga što još nisu ostvarili pravo na zarađene penzije.

Bivša radnica Mubera Dizdarević koja je bila u štrajku glađu, ranije danas je za Radio Slobodna Evropa rekla da je otišla u penziju u septembru 2020. godine te kako su tužili RMU jer su, kako navodi, trebalo da im 'u roku od tri mjeseca uplate doprinose da bismo mi otišli u penziju'.

„Nas nisu ispoštovali, ništa nam nisu uplatili. Primali smo šest mjeseci otpremninu, to je isteklo nekad u februaru, i od februara od nas nema niko nikakvih primanja. Tužili smo, uplaćen nam je samo PIO (Penziono-invalidsko osiguranje FBiH), tj. penziono, ali nam nisu uplatili zdravstvo i nisu nam uplatili porez za nezapslenost. Porezna uprava nam ne da potvrdu, da bi nam PIO izdao rješenje za penziju“, rekla je ranije Dizdarević za RSE.

Pročitajte i ovo: Elektroprivreda BiH: Više od 250 miliona maraka za ulaganja u rudnike

Petnaestak od 38 prošle godine penzionisanih radnika Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji su jutros u 9 sati započeli štrajk glađu, nakon odluke Vlade Federacije, prekinulo je štrajk, potvrdila je za Fenu Emina Dračić, jedna od bivših radnica tog rudnika.

“Zadovoljni smo zbog ovakvog raspleta i zahvalni smo svima koji su nam pomogli da ostvarimo svoja prava, ali smatramo i da nije trebalo ovoliko čekati. Nadam se da ćemo sljedećeg mjeseca i dobiti svoje zasluženo zarađene penzije”, ističe Dračić.

Biće penzionisano više od 60 radnika zeničkog rudnika, koji su penzionisani tokom 2020. pa do 31. maja 2021.godine.

Odlukom o uvezivanju radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO, za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje zaključno za 31. majem 2021., pored RMU Zenica, obuhvaćeni su i drugi rudnici u FBiH koji posluju u Koncernu EP BiH.

Kako je saopšteno iz Vlade FBiH, za realizaciju ove odluke zaduženi su Elektroprivreda BiH, zavisna društva – rudnici uglja u Koncernu EP BiH, Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, te Porezna uprava FBiH.

Pročitajte i ovo: Postignut dogovor rudara i Elektroprivrede BiH o zbrinjavanju viška radnika 

Inače, Elektroprivreda BiH je u aprilu 2020. godine pokrenula proces reorganizacije koji bi trebalo da osigura osnove za ekonomski održivo poslovanje i rad rudnika u periodu energetske tranzicije zasnovane na dekarbonizaciji, odnosno prestanku korištenja uglja za proizvodnju struje i postepenom zatvaranju termoelektrana i rudnika.