Rohani položio zakletvu i pozvao na ukidanje sankcija

  • RSE

Novoizabrani predsednik Hasan Rohani u parlamentu, 4. avgust 2013.

Novi predsednik Irana Hasan Rohani u nedelju je položio zakletvu i predstavio članove nove vlade. U svom inauguracionom govoru pred parlamentom pozvao je Zapad da ukine sankcije ovoj zemlji.

"Ukoliko želite adekvatan odgovor, ne treba da govorite jezikom sankcija već jezikom poštovanja", izjavio je Rohani obećavši "mudrost i nadu" svim Irancima.

Ceremoniji polaganja zakletve su osim parlamentaraca prisustvovali i strani zvaničnici iz preko 50 zemalja.

Bela kuća je saopštila da je Rohani šansa za Teheran da brzo reaguje kako bi se umanjila duboka zabrinutost međunarodne zajednice zbog iranskog nukleranog programa, navodi se u saopštenju.

Bela kuća je navela da su SAD spremne na saradnju u rešavanju pitanja oko iranskog nuklearnog programa, pod uslovom da se Iran ozbiljno angažuje da će poštovati svoje međunarodne obaveze.

Rohani je zvanično preuzeo funkciju predsednika Irana u subotu pošto je njegov četvorogodišnji mandat podržao vrhovni verski vođa Irana ajatolah Ali Hamenei.

U svom obraćanju u subotu, novi predsednik je obećao da će raditi na "očuvanju ekonomije zemlje, podsticanju konstruktivnih dogovora sa svetom, osiguravanju njenih nacionalnih interesa i ukidanju nepravednih sankcija", uvedenih zbog spornog nuklearnog programa.

"Zemlji je potrebna nacionalna odlučnost da se udalji od ekstremnog i ekstremizma u kreiranju politike i upravljanju i da se fokusira na vladavinu prava i poštovanje zakona", izjavio je on.

Ajatolah Ali Hamenei prihvata izbor Hasana Rohanija, 3. avgust 2013.


Rohani je rekao da Iran mora da izbegava "radikalni pravac" i da sledi "umereniji" koji će voditi ka "boljitku i napretku" i istakao da Iranci moraju da budu produktivniji u poljoprivredi i industriji kako bi se stimulisala iranska ekonomija.

"Dijalog i plan koji smo izložili tokom izbora i dobili većinu glasova bio je - umerenost i tolerancija. Ovo je zajednička težnja svih društvenih i političkih grupa da bi se takođe sačuvala dostignuća Iranske revolucije i ispoštovali napori vlada koji su usledili", dodao je on. "I da se pozabavimo brigama zemlje i preprekama i ograničenim prilikama zbog kojih narod u trenutnoj situaciji trpi".

Ajatolah Ali Hamenei rekao je da Rohani "potiče iz religioznog uporišta koje se suprotstavilo neprijatelju" - što je termin koji koristi kada opisuje zapadne zemlje koje su uvele sankcije Iranu zbog kontroverznog nuklearnog programa.

"Velika lekcija koju smo naučili zbog ovih ekonomskih pritisaka je da treba da se oslanjamo na domaću proizvodnju što više i bolje možemo", rekao je Hamenei. "Oni koji se uzdaju u spoljni svet i izvan naroda Irana će se na kraju suočiti sa problemima".

Analitičari navode da se Rohani suočava sa ogromnim izazovima, među kojima je borba sa inflacijom koja je prošlog meseca bila na 42 odsto, visokom stopom nezaposlenosti i premošćavanjem političkih nesuglasica između konzervativnih, umerenih i reformističkih frakcija.

Rohani, koji se smatra umerenim političarem, pobedio je na predsedničkim izborima 14. juna. Na toj funkciji zamenio je Mahmuda Ahmadinedžada. Rohani je bio pregovarač za iranska nuklearna pitanja između 1997. i 2005. godine.