Na istoku BiH pronađeni posmrtni ostaci i lični predmeti žrtava rata

Istražiteljica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Arhivska fotografija

Na lokalitetu Pribošijevići-Rogatica, na istoku Bosne i Hercegovine (BiH), 1. novembra, tokom ekshumacije pronađeni su posmrtni ostaci žrtava rata i njihovi lični predmeti, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na ovoj lokaciji u toku je realizacija ekshumacije koja se vrši po nalogu Tužilaštva BiH, uz naredbu Suda BiH, koju pod nadozorom postupajućeg tužioca koordinira istražiteljica iz Posebnog odjela za ratne zločine u BiH.

Posmrtni ostaci bit će upućeni na dalju sudsko-medicinsku obradu, navodi se u saopštenju, gdje će se raditi na utvrđivanju identiteta osoba putem DNK analize.

Pronalazak lokacije Pribošijevići-Rogatica rezultat je zajedničkog rada Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Pročitajte i ovo: Ekshumirane tri žrtve iz rata na području Rogatice

U BiH je do sada identifikovano oko 30.000 osoba koje su nastradale u ratu 90-ih godina prošlog stoljeća, a prema podacima Instituta za nestale osobe BiH i dalje se traga za oko 7.000 ljudi.

Iz Instituta za nestale BiH godinama upućuju apel osobama koje znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci da to i prijave, a na raspolaganju je i aplikacija “Prijava lokacije” koju je lansirala Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).