Region u 2014. kroz fotografije

Srbija, januar - Međuvladina konferencija Srbije i EU, koja je održana u Briselu, formalno i simbolički označila početak pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije.

Hrvatska/Njemačka, januar - Hrvatska izručila Njemačkoj nekadašnjeg visokog dužnosnika UDB-e Josipa Perkovića, kojeg su Nijemci tražili jer je osumnjičen za učešće u likvidaciji hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Muenchenu. U aprilu je uslijedilo i izručenje Zdravka Mustača, po istoj optužbi. Obojica su se pred minhenskim sudom našli u oktobru 2014.

Srbija, januar - Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević objavio da se nakon 14 godina počinje odmotavati klupko oko ubistva novinara, vlasnika i urednika listova „Dnevni telegraf“ i Evropljanin Slavka Ćuruvije. Zvanično je saopšteno da su za Ćuruvijino ubistvo osumnjičeni nekadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković, koji služi zatvorsku kaznu od 40 godina zatvora zbog političkih ubistava i bivši pripadnici DB-a Ratko Romić i Milan Radonjić, kao i Miroslav Kurak – koji je trenutno nedostupan pravosudnim organima u Srbiji.

BiH, februar - Početkom mjeseca krenuli protesti građana u Tuzli, nezadovoljnih ekonomskom i političkom situacijom u gradu, kantonu i državi. Prerasli u veliki građanski bunt u svim većim gradovima u BiH, koji je rezultirao formiranjem građanskih plenuma, ponegdje smjenom lokalnih vlasti i ispunjavanjem nekih od građanskih zahjteva. Gotovo dvomjesečni bunt okončan bez radikalnih promjena.

BiH, februar - U Sarajevu u protestima gorjela zgrada Opštine Centar i Kantona Sarajevo, te zgrada Predsjedništva BiH u kojoj je bio smješten Arhiv BiH.

Srbija, februar - Uz zvuke internacionale i drugih pesama čija su tematika prava radnika i sa transparentima poput "Stop represiji", "Padaj silo i nepravdo", "Danas Tuzla, sutra Beograd", u centru Beograda se stotinjak građana pružili podršku građanskim protestima u BiH.

BiH, februar - Obilježena 30. godišnjica ZOI 84. Na ledu Zetre ponovo zaplesali olimpijski šampioni sa Olimpijade u Sarajevu Jayne Torvill I Christopher Dean.

Kosovo, februar - Tokom protesta studenata Univerziteta u Prištini, predstavnika civilnog društva i građana došlo do sukoba demonstranata i specijalnih jedinica policije.

Srbija, mart - Narko bos Darko Šarić, optužen za šverc više od pet tona kokaina, bezuslovno se predao nakon što je shvatio da će biti uhapšen.

BiH, mart - Britanski šef diplomatije William Hague i specijalna ambasadorica UN- za izbjegle i raseljene osobe, holivudska glumica Angelina Jolie učestvovali na Međunarodnoj  konferenciji posvećenoj prevenciji seksualnog nasilja u sukobima i osnaživanju uloge sigurnosnih snaga u operacijama podrške mira, te posjetili Srebrenicu.

Kosovo, mart - Prva međunarodna prijateljska futbalska utakmica Reprezentacije Kosova, protivnik Haiti.

Srbija/Hrvatska, april - Na Međunarodnom sudu pravde, ICJ, u Hagu završeno je cjelomjesečno suđenje za genocid na osnovu međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije.

BiH, april - U Sarajevu ispred Katedrale Srca Isusova otkriven spomenik nekadašnjem papi i svecu Ivanu Pavlu II.

Srbija, maj - Poplave u maju izazvale su u regionu egzodus stotina hiljada ljudi koji su ostali bez domova, bilo je i poginulih, a štete se mjere milijardama eura. Mnogi od onih koji su morali da se isele iz domova u BiH, Srbiji i Hrvatskoj ni na početku zime 2014. nisu se uspjeli vratiti kućama jer obnova ide sporo. Fotografija iz Obrenovca.

Hrvatska, maj - Poplave, Gunja

BiH, maj - Poplave su izazvale i brojna klizišta koja su unuštila i cijela mjesta. Foto iz Topčić Polja kod Zenice

BiH/Srbija, maj - Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posjetio BiH.

Crna Gora, maj - Održani lokalni izbori. U najvećim gradovima vlast su formirali Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija. Obnovljena je koalicija na državnom nivou. 

BiH, juni 2014. Obilježeno 200 godina od Sarajevskog atentata, koji je bio povod za početak Prvog svjetskog rata.

BiH, juni - Koncert Bečke filharmonije u obnovljenoj Sarajevskoj vijećnici

Crna Gora, juni - Protesti nakon što je tabloid „Informer“ pokrenuo višemjesečnu monstruoznu medijsku kampanju protiv direktorke MANS-a Vanja Ćalović. Atake na dostojanstvo i kršenje ljudskih prava Ćalović, osudili su gotovo svi politički subjekti osim vladajućeg DPS-a, nevladine organizacije, sve ambasade i međunarodne organizacije.

BiH, juni - U BiH vladala je nogometna euforija zbog prvog učešća reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu u fudbalu.

Kosovo, juni - Održani prijevremeni parlamentarni izbori.

BiH, juli - Sarajevska vijećnica, uništena u posljednjem ratu u BiH, otvorena i za posjetioce.

Hrvatska, juli - Obilježena godina dana članstva Hrvatske u EU. Slika učinaka tih godinu dana nije ružičasta, ali nije ni crna, ocijenio je predsjednik Ivo Josipović.

Beograd, juli - Veliki filmski i pozorišni glumac Borivoje Bora Todorović preminuo u 84. godini, nakon kraće bolesti.

Crna Gora, juli - Tužilaštvo nakon godinu i po izašlo iz vd stanja. Dugogodišnji sudija Ivica Stanković izabran da u narednih pet godina vodi ovu instituciju.

Srbija, juli/avgust - Brutalno ubistvo petnaestogodišnje Tijane Jurić potreslo celu Srbiju i region.

Kosovo, avgust - Hapšenja islamista pod sumnjom da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku, pružajući podršku militantima ISIS-a i Al-Nusre.

BiH, avgust - Sarajevo Film Festival održan po 20. put

BiH, septembar - U nesreći u jami Raspotočje Rudnika Zenica poginulo pet rudara

Srbija, septembar - Uprkos prijetnjama desničara, nakon godina odlaganja, u Beogradu bez incidenata oržana Parada ponosa.

Hrvatska, septembar - Hrvatski tenisač Marin Čilić osvojio je US Open pobijedivši u finalu Japanca Keija Nishikorija. Čilić se tako pridružio svom treneru Goranu Ivaniševiću kao jedini hrvatski tenisač sa seniorskim pojedinačnim naslovom na Grand Slam turnirima.

BiH, septembar - U BiH akcija hapšenja dobrovoljaca za ratišta u Siriju i Irak, povezanih sa militantim islamskim organizacijama. Akcija će biti provedena u još tri navrata.

BiH/Holandija, oktobar - Održan je posljednji dan petogodišnjeg suđenja optuženom za ratne zločine i genocid Radovanu Karadžiću. Nakon završetka suđenja tročlanom sudskom vijeću će, prema dosadašnjoj praksi, trebati do godinu dana da donese prvostepenu presudu Karadžiću.

Srbija/Albanija, oktobar - Utakmica Srbija - Albanija prekinuta u 42. minutu kada se iznad stadiona Partizana pojavila bespilotna letelica koja je nosila zastavu takozvane Velike Albanije, uslijedili veliki neredi na stadionu, napadi na albanske radnje u Vojvodini, te odgađanje posjete albanskog premijera Beogradu. UEFA registrovala utakmicu rezultatom 3:0 za domaću reprezentaciju, ali i oduzela Srbiji tri boda u tekućim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.  

BiH, oktobar - Održani opći izbori na kojim je najviše povjerenja glasača dobila SDA, dok je SDP doživio izborni debakl.

Hrvatska, oktobar - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandićuhapšen zbog sumnje da je koruptivnim radnjama i zloupotrebom položaja i ovlaštenja oštetio gradski i državni budžet za oko 2,7 miliona eura.

Srbija, oktobar - Vojnom paradom „Korak pobednika“ obilježeno je 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i 70 godina od oslobođenja Beograda.

Srbija, oktobar - Ovacije Vladimiru Putinu, Rusiji i Srbiji, te prijateljske poruke dvojice predsjednika i vazduhoplovni spektakl obiljeležili su vojnu paradu u Beogradu i posjetu ruskog predsjednika.

Kosovo, oktobar - Erion Zena, osmogodišnji dečak koga je otac sa sobom poveo u rat u Siriju, vraćen majci na Kosovo.

Crna Gora, novembar - Uspješno održana druga Parada ponosa u Podgorici. Incidenata nije bilo. 

Crna Gora, novembar - U porodilištu u Bijelom Polju pet beba inficirano, od čega je jedno novorođenče preminlo. Uslijedili su protesti građana i direktor bolnice Tomislav Jeremić i ministar zdravlja Miodrag Radunović podnijeli su ostavke. Najvjerovatniji uzrok infekcije su nehigijena i nemar. 

Kosovo, decembar - Šest mjeseci nakon izbora Skupština Kosova izglasala novu Vladu Kosova, na osnovu sporazuma Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova, te Srpske liste, parlamentarne grupe 6+ i ostalih nevećinskih poslanika. Za premijera izabran Isa Mustafa.

Srbija, oktobar/novembar - Akademska godina počela protestima studenata širom Srbije. Bunt se na nekim fakultetima nastavio i tokom novembra.

Srbija, novembar - Optuženi za ratne zločine Vojislav Šešelj zbog bolesti pušten privremeno na slobodu. “Oboriću vlast u Srbiji” prvo je što je rekao po povratku u Beograd poslije 12 godina u pritvoru Haškog tribunala.

Srbija, novembar - Preminuo još jedan velikan glumišta Srbije i bivše SFRJ Nikola Simić, nakon duge i teške bolesti.

Srbija, decembar 2014. - Burne reakcije u Srbiji izazvala vijest da je Rusija odustala od gradnje Južnog toka. Srbija je do sada uložila 30 miliona eura u pripremne radove za ovaj projekat, ali štete mogu biti višestruke, upozorili su stručnjaci.

Srbija/BiH, decembar - U zajedničkoj akciji policije BiH i Srbije uhapsile 11 osoba osumnjičenih za zločin u Štrpcima. Fotografija je dokaz Tužilaštva BiH: Škola u Prelovu gdje su pripadnici Milana Lukića odveli žrtve, uglavnom državljane Srbije i Crne Gore, među kojima je bilo i državljana BiH, tamo ih opljačkali i pretukli prije smaknuća.

Hrvatska, decembar - Njemačko-hrvatska koprodukcija „Kokoška“ rediteljke Une Gunjak osvojila nagradu Evropske filmske akademije - evropskog „Oscara“ - za najbolji kratkometražni film na festivalu evropskih nagrada u ovogodišnjoj prijestonici evropske kulture Rigi.

Hrvatska, decembar - Prvi krug izbora za predsjednika Hrvatske. Sa tijesnom razlikom, u drugi krug prošli Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović.