Sirija predala listu svog hemijskog oružja

Inspektori UN istražuju na kojem je upotrebljeno hemijsko oružje, avgust 2013.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila je u subotu da je od Sirije primila očekivani broj podataka o njenom programu hemijskog naoružanja.

"Možemo da potvrdimo da smo primili očekivan broj podataka od sirijske vlade oko njihovog programa hemijskog naoružanja", stoji u saopštenju OPCW-a i dodaje se da tehnički sekretarijat trenutno razmatra primljene informacije.

Izjava organizacije sa sedištem u Hagu došla je pre isteka konačnog roka koji je Damasku postavio dogovor između Rusije i SAD.

Američki zvaničnici su prošle sedmice izjavili da su se SAD i Rusija složile da Sirija poseduje oko 1.000 tona hemijskih agenasa, uključujući agense za plikavac, kao što su sumporni i "senf" agens i nervne agense, poput sarina.

SAD, Velika Britanija i Francuska optužile su snage sirijske vlasti da su izvršile hemijski napad u predgrađu prestonice Damask 21. avgusta kada su ubijene stotine ljudi, što sirijski lider Bašar Al Asad demantuje i tvrdi da iza napada stoje pobunjenici.

Izveštaj Ujedinjenih nacija potvrdio je u ponedeljak da je gas sarin korišćen u tom napadu, ali se u izveštaju ne navodi ko je odgovoran za upotrebu hemijskog oružja.

Prema dogovoru SAD i Rusije, inspektori bi trebalo da budu na licu mesta u Siriji u novmebru gde bi napravili prve procene i nadgledali uništavanje određene opreme, a onda bi sve sirijske zalihe hemijskog oružja trebalo bi da budu uništene do polovine iduće godine, navodi BBC.

Međutim, u međuvremenu je odloženo glasanje izvršnog saveta OPCW-a o tačnom rasporedu koje je prvobitno bilo zakazano za nedelju.

"Saopštićemo novi datum i vreme što je pre moguće", navodi se u saopštenju izdatom u petak.

Onog momenta kada se OPCW dogovori o tačnom planu, preostaje da ga usvoji Savet bezbednosti UN čijih pet stalnih članica i dalje razgovaraju o tekstu rezolucije pri čemu se Rusija protivi pretnjama silom Siriji.

Bela kuća je u petak navela da pretnja vojnom akcijom ostaje na stolu ukoliko Sirija prekrši dogovor, prenosi BBC.

Deca u razrušenom gradu Homs, 19. septembar 2013.

OPCW, sa sedištem u Hagu, zadužena je za sprovođenje globalnog sporazuma iz 1993, poznatog kao Konvencija o hemijskom oružju, koji zabranjuje razvoj, proizvodnju, skladištenje i korišćenje hemijskog oružja.

Istovremeno, nasilje u Siriji se nastavlja. Prema podacima UN, od početka sukoba u Siriji, koji traje dve i po godine, poginulo je oko 100.000 ljudi.

Do sada je u susedne zemlje Sirije izbeglo oko dva miliona Sirijaca, od čega su oko milion deca, a četiri miliona je interno raseljeno.

UNICEF je u petak saopštio da je više od 4.000 sirijske dece pobeglo preko granice bez nadzora odrasle osobe.

Marixie Mercado, portparolka UNICEF-a, navela je da su mnoga od njih pobegla u susedne zemlje.

"Trudimo se da ih vratimo u porodice i očajnički želimo da ih ponovo dovedemo u školske klupe", kazala je ona.