Počelo suđenje Slavku Puhaliću, Karadžićevom i Mladićevom svjedoku odbrane

Slavko Puhalić kao svjedok odbrane pred Haškim tribunalom 2015. godine na suđenju Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine i genocid u BiH.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine je 5. septembra počeo glavni pretres na suđenju protiv Slavka Puhalića, Dragana Škrbića i Rajka Damjanovića, optuženih za ratne zločine počinjene tokom rata u logorima Trnopolje i Keraterm u Prijedoru.

Optuženi se terete, između ostalog, za silovanje najmanje deset žena i djevojaka, među kojima je bilo i maloljetnica. Jedna od njih je preminula od posljedica zlostavljanja, a silovanje je izazvalo prisilnu trudnoću i porod kod dvije žrtve.

Od posljedica zlostavljanja preminuo je najmanje 21 zatvorenik, a pet ih je odvedeno u nepoznatom pravcu te njihova tijela do danas nisu pronađena, saopštilo je ranije Tužilaštvo BiH.

Više od 30 hiljada građana nesrpske nacionalnosti je bilo bespravno zatvoreno u prijedorskim logorima "Trnopolje", "Keraterm" i "Omarska", koje su 1992. godine osnovali Krizni štab i druge civilne i vojne vlasti opštine Prijedor.

U logorima su žrtve bile mučene, silovane i ubijane, a optuženi su pridonijeli ovim zločinima, navedeno je prilikom objave optužnice, koju će Tužilaštvo BiH dokazivati izjavama 180 svjedoka, tri vještaka, te prilaganjem više od 900 materijalnih dokaza.

Pročitajte i ovo: Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratne zločine u logoru u Prijedoru

Puhalić je bio ratni pomoćnik komandira logora Trnopolje, te svjedok odbrane na haškim suđenjima Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) i Radovanu Karadžiću, ratnom predsjedniku Republike Srpske, koji su osuđeni na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i brojne druge zločine.

Puhalić je tokom svjedočenja Mladiću tvrdio da su nesrpski civili "sami dolazili u logor zbog zaštite od srpskih jedinica van kontrole", te da su "mogli sami otići kad god su željeli", što su demantovali brojni preživjeli svjedoci.

Pročitajte i ovo: Svjedok suočen s optužbama logoraša o premlaćivanju

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je u decembru 2022. godine, uz Puhalića, Škrbića i Damjanovića, za ratne zločine optužilo još i Željka Rudaka i Dragomira Šaponju, koji su nedostupni pravosuđu i za kojima je raspisana potjernica, te Dragoja Čavića, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH u međuvremenu povuklo optužnicu.

Optuženi se terete da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, tokom napada na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora.

Pročitajte i ovo: Pomoćnik u logoru o „dobrovoljnom dolasku“ nesrba, Mladiću pozlilo