Rat kao ukras na avganistanskim tepisima

Otirač ukrašen sovjetskim avionom.

Jezero sa brodovima i nebo puno ratnih aviona i helikoptera na peškiru za plažu, koji je proizveden u Avganistanu nakon sovjetske invazije 1979. godine.

Tepih na kom je prikazan avganistanski vojnik sa kamilama, koji ubija sovjetske vojnike. Strane trupe su prikazane kao đavoli sa rogovima.

Ovi tepisi pripadaju Muzeju Britanije, koji je u aprilu ove godine, usled pandemije korona virusa, više od dva miliona fotografija iz svoje kolekcije javno objavio. Muzej poseduje više desetina avganistanskih tepiha.

Na tepihu iz osamdesetih godina se vide tenkovi, bombarderi, helikopteri i ručne granate. Napravljeni su od ovčije vune, a neki su domaće seoske proizvodnje, dok su neki proizvedeni u fabrikama. Da bi se završio tepih srednje veličine, ukoliko na njemu rade majka i ćerka, potrebno je oko šest nedelja. 

Tepih, protizveden osamdesetih, prikazuje konvoj vojnih vozila na planinskom putu, dok ih iz vazduha prate helikopteri. Iako je veliki broj tepiha proizveden za avganistansko tržište, biznismen Farid Jar, od 1991. godine, tepihe izvozi u Evropu.

On, za Radio Slobodna Evropa (RSE), kaže da su neke kolekcije specijalno dizajnirane za zapadnjake. 

"Osamdesete ili osamdeset prve, neki od tepiha su stigli do Zapadne Nemačke. To je bilo vreme Hladnog rata i ljudima je bilo zanimljivo da kupuju ove tepihe jer su na njih gledali kao na parče istorije na kojma se prikazuje sovjetska armija. Zbog toga na njima ima mnogo pušaka, tenkova, itd", rekao je Jar. 

Dodao je i da, čim su trgovci shvatili da postoji interesovanje za tepihe, počeli su da naručuju veće količine iz severnog Avganistana. 
 

Tepih prikazuje vojna vozila na avganistanskom "putu krvi" tokom povlačenja sovjetskih trupa 1988. godine. Oružje je označeno nazivima koje su za oružje koristili mudžahedini, koje je oružjem snabdevala CIA.

Na jednom stoji "Dašaka" (Dashaka), što se odnosi na DsHK težak mitraljez, a na drugom "Zigok", što je skraćeno za ZPU protivavionski pištolj. 

Živopisni prikaz arsenala oružja, među kojima je i raketna granata sovjetskog tipa (dole levo). Nakon što je sovjetska okupacija završena 1988. godine, avganistanski tepisi nastavili su da prikazuju konflikte koji su usledili.

Tepih, proizveden 1992. godine, tokom avganistanskog građanskog rata koji je izbio nakon povlačenja sovjetskih trupa, prikazuje vojne avione iznad mape Avganistana.

Prikaz scene od 11. septembra 2001. godine, kada su teroristi oteli avione i zakucali se u zgrade bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Tepih prikazuje i dva goluba, kao simbole mira, između zastava SAD i Avganistana.

Ratni tepih koji prikazuje pećinu Tora Bora, gde su američke vojne snage 2001. godine pokušale da pronađu i uhapse Osamu bin Ladena, koji se smatrao organizatorom terorističkog napada, 11. septembra 2001. godine.

Prodavci pokazuju tepih ukrašen savremenim oružjem u Kabulu, 2015. godine. 

Jedan od prodavaca tepiha, iste godine kada je ova fotografija uslikana, rekao je za AP da, ukoliko borbe prestanu, verovatno će se i običaj pravljenja ratnih tepiha zaustaviti.
 
"Ljudi će možda početi da dizajniraju cveće ili neke druge stvari, umesto oružja i pušaka", rekao je prodavac tepiha.