Rasistički leci u poštanskim sandučićima Beograđana

Romi u Beogradu

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić podnela je krivičnu prijavu protiv onih koji su kreirali i distribuirali u poštanske sandučiće građana Srbije letke sa govorom mržnje prema romskoj nacionalnoj manjini. Policija je saopštila da u saradnji sa tužilaštvom radi na otkrivanju autora poziva na nasilje, linč i govor mržnje prema pripadnicima romske nacionalnosti.

Naime, u poštanskim sandučićima mnogih Beograđana na obodima grada, u blizini romskih naselja ili zgrada u kojima su useljene romske porodice po socijalnom programu, ubačeni su leci sa pozivom: "Srbine, organizuj se, zaštiti svoje bližnje i svoj zavičaj!"

U lecima koje potpisuje Srbska akcija se kaže da treba sprečiti širenje divljih ciganskih naselja koji donose “nesnosan smrad, svadje, tuče, porast kriminala” i slično.

Sa zlosutnim prizvukom nekih zlih vremena autori ovog sramnog pamfleta pišu građanima: "Ciganska naselja sve su vam bliža, sada su udaljena pola kilometara a uskoro će biti na pragu i pod prozorima".

Saopštenjem je reagovala i Antifašistička akcija Novog Sada.

"Baš kao što je Hitler tridesetih u Nemačkoj izmislio uzrok ekonomske krize u Jevrejima, tako i danas domaći fašisti, umesto u političku elitu i tajkune, upiru prstom u Rome”, poručuju novosadski antifašisti.

Nacionalni savet Roma saopštio je da je bezbednost pripadnika romske nacionalne manjine ugrožena zbog nacističkih spreče, mogu završiti katastrofalnim posledicama!

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović za RSE kaže da su leci ubacivani na Novom Beogradu, u Resniku, Zemunu...

”Letak poziva na linč romske nacionalne zajednice koja se okrivljuje za prostituciju, kriminal, nehigijenu koju navodno šire Beogradom i Srbijom i da ih praktično treba proterati iz Srbije“, kaže Mihajlović i podseća da su Romi delili i dele subidnu većinskog naroda i u zlu (ratovi, holokaust..) i u dobru.

Istoričar Milovan Pisari, autor knjige o genocidu nad Romima koja je ovih dana publikovana, kaže da Beograđani gledaju na Rome kao na niža bića, da su ravnodušni (što se videlo u vreme kada su izbacivani iz svojih naselja i useljavani u kontejnere), kao što su bili i u vreme Drugog svetskog rata kada je nad njima izvršen genocid. Oni su tada odvodjeni u logore iz naselja koja su bila na istim mestima gde su i danas.

“Poslednje dve tri godine fašističke epizode protv Roma jačaju, jača mržnja prema Romima, ne samo u Beogradu već i u drugom gradovima u Srbiji pa i u celoj Evropi. Ponavljaju se ne samo stereotipi već i ponašanja iz vremena istrebljenja Roma. Fašističke organizacije jesu odgovorne ali isto tako je odgovorna potpuna indiferentnost stanovnika ovog grada, a možda i cele zemlje. Jedan od razloga je potpuno ignorisanje istorije Roma. Na primer, ono što se desilo Romima u Drugom svetskom ratu, genocid koji je nad njima počinjen. 1941. hodine, Romi koji su odvedeni i ubijeni u Beogradu, živeli su u istim delovima grada u kojima žive i dan danas a Beograđani su istrebljenje gledali ravnodušno. Mi ne znamo ništa o toj istoriji a na žalost ne postoji ni interesovanje za to. Ne postoji želja da im se približimo i da na njih gledamo na drugačiji način. Ja mislim da danas većina stanovnika gleda na Rome kao na stanvnike druge, treće, četvrte... kategorije. I to je osnovni problem”, naglašava Pisari.